Хрвати желе лик Николе Тесле на кованицама евра?

Ових дана се у хрватској јавности расправља да ли Никола Тесла треба да буде један од мотива који ће се налазити на кованицама евра.

субота, 17 јула, 2021 / 12:59

– То је историјска прилика да испричамо причу о човјеку који се ту родио, школовао и саградио прву хидроелектрану у Европи, само је дио статуса на Фејсбуку, својеврсног апела хрватској влади, дизајнера Давора Брукете.

А управо је Теслу као један од мотива први предложио Кабинет предсједника Републике Хрватске, који је од самог почетка учествовао у раду ХНБ-ове комисије, а која је већ на својој првој сједници 19. марта позвала све институције укључене у рад комисије да дају приједлоге за одабир рјешења за хрватску кованицу еура, пише Вечерњи лист.

– Кабинет предсједника Републике још средином априла, прије друге сједнице комисије 1. јуна, званично је доставио комисији своје предлоге да хрватска кованица еура има три мотива и да то буду шаховница, Тесла и Дубровник, објаснио је даљи ток догађаја Велибор Мачкић, предсједников савјетник који је био и представник Кабинета предсједника у ХНБ-овој комисији.

Након што су све институције заступљене у раду комисије доставиле приједлоге, спроведена је анкета међу члановима комисије, а након које је ХНБ-ова комисија за одабир рјешења и ХНБ-ова комисија за новац предложила да хрватска кованица има три мотива, а да се она изаберу на јавном савјетовању које траје до 22. јула између пет предложених (шаховница, карта РХ, куна, глагољица и Дубровник).

У јавном савјетовању грађани могу предложити и шести мотив, о којем ће се такође расправљати.Оставите одговор