Хрвати у Српској равноправни, у ФБиХ мајоризовани

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су Хрвати у Српској политички заступљени на свим мјестима на којима се бране интереси конститутивног народа, али да је у Федерацији БиХ на сцени мајоризација Хрвата. Додик је нагласио да би једнак третман свих народа могао бити обезбијеђен ако се формира политичко-територијална јединица која би била мултиетничка, […]

петак, 4 марта, 2011 / 16:59

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су Хрвати у Српској политички заступљени на свим мјестима на којима се бране интереси конститутивног народа, али да је у Федерацији БиХ на сцени мајоризација Хрвата.

Додик је нагласио да би једнак третман свих народа могао бити обезбијеђен ако се формира политичко-територијална јединица која би била мултиетничка, али у којој би Хрвати били доминантна већина.

"Многи су против тога, али по мом мишљењу, за БиХ, овакву какву странци држе као неку врсту експеримента, једино је могуће да се организује као савез држава и да таква функционише – све друго би било проблематично", рекао је Додик новинарима у Бањалуци пред почетак научног скупа "Хрвати у БиХ данас".

Додик истиче да су на негативни контекст положаја Хрвата у БиХ значајно утицали догађаји из новије историје и то учешће на референдуму деведесетих година и укидање Херцег-Босне као политичко територијални одраз њиховог политичког статуса.

"Та два датума одредила су садашњи положај Хрвата. Ту треба додати и одлуку коју је донио високи предеставник када је укинуо систем заштите у погледу одлучивања у Федерацији за Хрвате", рекао је Додик.

Он је поздравио одржавање научног скупа "Хрвати у БиХ данас", истичући да је добро да наука да своју ријеч и да у будућности треба организовати сличне скупове и о положају других народа у БиХ.

Потпредсједник РС Емил Влајки рекао је да је сада идеалан историјски тренутак за Хрвате у БиХ да се изборе за своју равноправност и да ту прилику не треба пропустити.

"Постоји један потенцијал, набој, другачији од оног када су Хрвати у ФБиХ сматрани бошњачким цвијећем", истакао је Влајки и додао да је неопходно да политичари препознају тај потенцијал.

Он је изразио наду да ће и одржавање научног скупа много помоћи да хрватски народ у БиХ добије равноправан положај са Србима и Бошњацима.

Одржавање научног скупа "Хрвати у БиХ данас" поздравио је и професор Здравко Томац из Загреба, истичући да је изузетно важно што је скуп организован непосредно након састанка предсједника РС Додика и предсједника Хрватске Иве Јосиповића.

"Чврсто сам увјерен да БиХ може опстати и бити демократска и европска земља само ако сви грађани буду равноправни на цијелој територији БиХ упркос територијалној подјели и ако БиХ буде федерална држава три равноправна народа", рекао је Томац.

Један од учесника скупа, професор Иво Голдштајн рекао је да се из историјских чињеница може извући закључак због чега су Хрвати данас у таквом положају у БиХ.

"Тешке грешке су направљене. Рат је друштво у БиХ бацио на кољена, па је оно у посљедњих 20 година неспособно да одговори изазовима времена, а многи возови који су нуђени и БиХ и регији да се на њих укрца једноставно нису прихваћени", рекао је Голдштајн.

Овај научни скуп који се одржава у Бањалуци до недјеље, 6. марта, организује лабинет потпредсједника РС Емила Влајкија у сарадањи са бањалучким Универзитетом и Културним центром Бански двор. У оквиру научног скупа о положају Хрвата у БиХ говориће 35 научних и јавних радника из БиХ, Србије, Хрватске, Њемачке и Швајцарске, а биће представљено 27 научних радова на ову тему.

Циљ скупа јесте да се научним методама проговори о проблематици положаја Хрвата и укупним односима у БиХ и региону. Завршног дана скупа предвиђено је усвајање закључака са поруком на који начин побољшати положај Хрвата у БиХ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор