Хрвати се жале Аустрији на деусташизацију меморијала над Блајбургом

Хрватско Министарство спољних и европских послова упутило је протестну ноту Аустрији због уклањања грба са /усташким/ првим бијелим пољем на "шаховници" са спомен-камена "почасног блајбуршког вода".

четвртак, 5 маја, 2022 / 22:29

Грб се налази на приватном посједу аустријског удружења "почасни блајбуршки вод", а разлози и образложење његовог уклањања које је изнијела Оппшинска управа Велкермаркта "неприхватљиви су за Републику Хрватску како са историјског тако и са друштвеног и политичког становишта", саопштило је Министарство.

У вези са питањем комеморације у Блајбургу, хрватско Министарство наводи да она "неупитно мора бити посвећена искључиво сјећању на погинуле у оквиру мисе задушнице када се одаје почаст хиљадама цивилних жртава".

"Почасни блајбуршки вод уклонио је спорни натпис како би се избјегло непожељно повезивање натписа и грба на споменику", наводи се у саопштењу.

У ноти је истакнуто да је "сам грб вијековима био саставни дио хералдике Хабсбуршке монархије и као такав често је истицан на разним историјским грађевинама и у разним списима, па нема и не може имати противуставне конотације".

"Министарство спољних и европских послова указало је, такође, да је проглашење историјског хрватског грба фашистичким симболом непотребно наштетило угледу Републике Хрватске као и угледу Хрвата који живе и раде у Аустрији, те створило утисак да Хрватска данас користи противуставне симболе. Такво тумачење Хрватска најоштрије одбацује", истиче се у саопштењу.

Споменик који је "Блајбуршки почасни вод" у знак сећања на војне формације Независне Државе Хрватске /НДХ/ промијењен у складу са препорукама федералних и наредбама локалних аустријских власти.

На камену је до сада писало на хрватском "Част и слава палој хрватској армији у мају 1945", а на њемачком "У знак сјећања на пале Хрвате у мају 1945".

Превод на њемачки био је лажан и камуфлиран, док је хрватска варијанта отворено одавала почаст војсци једне фашистичке државе унутар Хитлеровог блока.

Поред натписа је стајала хрватска "шаховница", хрватски грб са почетним бијелим пољем, који је био у употреби у вријеме усташког злочиначког режима Анте Павелића, преносе медији.

Средином марта су локалне власти аустријске покрајине Корушке најприје наредиле да се са камена уклони хрватски натпис. Прије два дана је уклоњен и грб. На спомен-камену су сада остали само неутрални њемачки натпис и велики црни крст.

Такође, окупљања националиста и ревизиониста на Блајбуршком пољу су од ове године потпуно забрањена, на препоруку Одбора за унутрашњу политику аустријског федералног парламента.

Хрватски сабор и даље остаје покровитељ манифестације на Блајбуршком пољу, с тим да се она сада одржава на гробљу Мирогој у Загребу и у Удбинама код Задра.

Због сталних новоусташких и староревизионистичких ексцеса, аустријски парламент је у јулу 2020. овластио групу специјалиста за историјску и правну процјену хрватског скупа у Блајбургу.

Резултат њихове процјене, објављен у новембру прошле године, гласио је да хрватска комеморација у Блајбургу крши аустријски закон којим се забрањује нацистичко деловање и пропаганда.

Одбор за унутрашњу политику парламента је почетком марта забранио скуп, након чега је услиједила и реакција локалних власти у Клагенфурту и Плиберку, те је са спомен-камена уклоњен спорни садржај.