Хроника најављеног договора: Сејдић-Финци у јануару, каже Лагумција

Лидер СДП БиХ Златко Лагумџија очекује да ће већ у јануару наредне године, уз асистенцију ЕУ, коначно бити постигнут договор о провођењу одлуке "Сејдић-Финци" и механизаму координације на нивоу БиХ, чиме ће бити деблокиран пут ка кандидатском статусу у ЕУ. "Очекујем да ћемо постићи сагласност и усвојити закон о државној имовини, те на тај начин […]

петак, 27 децембра, 2013 / 11:08

Лидер СДП БиХ Златко Лагумџија очекује да ће већ у јануару наредне године, уз асистенцију ЕУ, коначно бити постигнут договор о провођењу одлуке "Сејдић-Финци" и механизаму координације на нивоу БиХ, чиме ће бити деблокиран пут ка кандидатском статусу у ЕУ.

"Очекујем да ћемо постићи сагласност и усвојити закон о државној имовини, те на тај начин деблокирати МАП и пут БиХ према пуноправном чланству у НАТО", рекао је Лагумџија у интервјуу Срни.

Лидер СДП-а сматра да је на политичком плану у овој години било одређених помака, мада недовољно, док је у економском смислу ситуација била повољнија, јер је БиХ изашла из рецесије.

Лагумџија подсјећа да су у овој години деблокирани одређени процеси попут измјена и допуна Закона о "Електропреносу БиХ".

"Истакао бих и јединствен став представника БиХ у преговорима са Хрватском и ЕУ у вези са захтјевом да се Хрватској омогући Цефта статус и након уласка у ЕУ. У креирању овога става постигнута је сагласност ентитетских институција и институција БиХ", рекао је он.

Лагумџија наводи да подаци Свјетске банке показују да је БиХ изашла из рецесије. "Статистички подаци говоре да смо повећали извоз, смањили увоз, смањили број незапослених. Дакле, напретка има. Нема довољно и нема онолико колико грађани БиХ желе, али га има", оцјењује он.

Он тврди да има доста оних којима више одговара "статус кво", односно погоршање стања и позива све да у наредној години уважавају различите идеје, да се договарају и изналазе рјешења у интересу народа и грађана".

Лагумџија сматра да СДП "има одговорност према свим народима и грађанима, па ће наставити да ради да би у БиХ били покренути и други процеси, прије свега деблокада пута БиХ ка ЕУ и НАТО".

Лидер СДП-а ће памтити 2013. годину по пласману Фудбалске репрезентације БиХ на Свјетско првенство у фудбалу у Бразилу.

Према његовом мишљењу, догађај који је обиљежио ову годину на глобалном плану јесте одлука о мирном рјешавању конфликта у Сирији, за шта се као министар иностраних послова БиХ и сам залагао.

Други догађај на свјетском плану по коме ће памтити ову годину Лагумџија види у напретку у преговорима Техерана и шест свјетских сила о нуклеарном програму Ирана.

Лагумџија вјерује да ће његова странка побиједити на наредним изборима, односно освојити највећи број гласова и бити незаобилазан фактор у владама на свим нивоима власти у БиХ.

Он је упутио грађанима БиХ најискреније жеље за бољу, квалитетнију и просперитетнију 2014. годину.