Хоризонт: Бољи увид у ЕУ програме за подршку иновацијама

Након успјешних конференција у Мостару и Сарајеву, данас је у Бањој Луци на Факултету политичких наука почела дводневна конференција ХОРИЗОНТ 2020 која ће присутним научницима, истраживачима и подузетницима понудити све релевантне информације о програму Европске уније за истраживање и иновације за период од 2014. до 2020. у којем могу учествовати државе чланице ЕУ, кандидаткиње и […]

уторак, 13 маја, 2014 / 16:22

Након успјешних конференција у Мостару и Сарајеву, данас је у Бањој Луци на Факултету политичких наука почела дводневна конференција ХОРИЗОНТ 2020 која ће присутним научницима, истраживачима и подузетницима понудити све релевантне информације о програму Европске уније за истраживање и иновације за период од 2014. до 2020. у којем могу учествовати државе чланице ЕУ, кандидаткиње и потенцијалне земље кандидаткиње за чланство у ЕУ, укључујући и Босну и Херцеговину.

  Конференцију је организирали пројекат “Изградња капацитета у БиХ за европске програме и иницијативе за истраживања и технолошки развој (РТДПИ)“ који у износу од 300 хиљада евра финансира Европска унија у сарадњи са Министарством цивилних послова БиХ и Министарством науке и технологије Републике Српске. Циљ конференције јесте представити ХОРИЗОНТ 2020 и све његове потенцијале за економски развој и отварање нових радних мјеста у БиХ, те прилика за учеснике да стекну знања у креирању квалитетних пројектних приједлога за учешће у овом програму.

У свом уводном обраћању министар науке и технологије Републике Српске, Јасмин Комић подсјетио је на кључне информације у вези са Хоризонтом 2020 те посебно истакао предности за истраживаче због једноставнијих правила за учествовање.

"У блиској сарадњи са малим и средњим предузећима наша научно истраживачка заједница може тражити своју шансу", подцртао је министар Комић наглашавајући да је за овакве пројекте међународна сарадња често пресудна и да Хоризонт 2020 и у том смислу представља праву прилику.

Говорећи о стратешкој важности коју Хоризонт 2020 има и за Европску унију и Европску стратегију 2020, Биљана Баровић, испред бањолучке канцеларије Делегације Европске уније у БиХ, подсјетила је да се овај програм фокусира на три кључна сегмента – изузетност у науци, индустријски развој и друштвене изазове са којима се сусрећемо.

"Хоризонт 2020 је посебно важан јер мобилизује и велики број младих истраживача и потиче учешће великог броја жена", објаснила је Баровић.

Испред Министарства цивилних послова БиХ, Дина Масник је истакла да је Босна и Херцеговина у фази преговора са Европском Комисијом за придруживање Хоризонту 2020 као пуноправна чланица како бисмо имали могућност приступа свим врстама пројеката и до јуна би требали окончати преговоре. Такође, подсјетила је да је формирана НЦП мрежа контаката на универзитетима широм земље гдје се сви заинтересирани могу информирати о Хоризонту 2020 или путем странице www.ncp.ba.

Милан Матаруга, проректор за науку и развој Универзитета у Бањој Луци нагласио је како ова академска институција придаје значај оваквим програмима, те истакао како су у току интензивне припреме за апликације Хоризонт 2020.

Програм Хоризонт 2020 има за циљ повећање глобалне конкурентности Европе, економског развоја, стварања нових радних мјеста и превазилажење економске кризе. Омогућава активно учешће привредног сектора, посебно малих и средњих предузећа, да покрену иновативне пројекте и повећају запосленост. Током дводневне конференције учесници ће имати прилику да се информишу о ХОРИЗОНТУ 2020, сазнају шта може понудити како привредницима тако и факултетима, те како могу приступити овом програму, а посебна ће пажња бити посвећена писању квалитетних пројектних приједлога.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *