Холандска Партија за животиње се мијеша у унутрашње односе човјека и животиње у Ефбиху

Странка за животиње позива у Сарајеву на сурадњу за планет и животиње, шаљу нам саопштење, а ми га пресловљавамо, јер нам се не да преводити са новоговора.

среда, 19 децембра, 2018 / 11:54

Заиста је занимљиво колико људи из богатих неоколонијалних земља немају неких егзистенцијалнијих проблема, па се политички организују да заговарају права животиња, док код нас још не иде ни са људима.

Да ли су се они извратили и дегенерисали у свом претјераном богатству и доколицији, или смо ми сувише примитивни да досегнемо те висине ума, али ово објављујемо уз напомену да само пресловљавамо, јер овдје, као и у већини оваквих Невладинићких саопштења има више страних, него наших ријечи.

Приопћење за тисак

Цхристине Теуниссен, чланица парламента за Низоземску Странку за животиња (Партy фор тхе Анималс), је прошлог викенда одржала предавање о правима животиња и одрживости у старој градској вијећници Сарајева. Предавање је било успјешно: пуна вијећница људи је након тога похвалила Теуниссенову поруку: "Хвала вам што сте дошли овдје подијелити ову позитивну, удружујућу причу. ” Осим предавања, странка је такођер организирала конференцију за браниоце животиња и природе из регије и приказивање документарца "Доминион”, који је увела Тамасин Рамсаy, извршни продуцент и члан аустралске странке Анимал Јустице Партy.

Тијеком цијелог викенда је било премијера: прво предавање и конференција о правима животиња у Босни и Херцеговини икада и прво приказивање контроверзног аустралског документарног филма "Доминион”. Све је организирано у сурадњи с локалном удругом за права животиња "ЕВА".

Предавање "Оне Сингле Планет” одржала је чланица парламента Странке за животиње Цхристине Теуниссен, у центру политичке моћи Сарајева: "Вијећница” повијесна градска кућа, гдје се обично примају сви високи дипломати и стране вође. Градска вијећница уништена је у рату деведесетих година, али сада је поново у пуном сјају. Теуниссен: "Велика нам је част овдје одржати предавање. Градска вијећница прекрасан је симбол наде и спајања. Идеално мјесто за подијелити нашу причу о потреби да се подигнемо за планет и најрањивије.

Гости, укључујући низоземског велепосланика у Сарајеву, су након предавања били почашћени укусним биљним залогајима од локалног угоститеља и твртке "Биона”, који искључиво ради с веганским и органски узгојеним производима и колико год је могуће с локалним састојцима.

Конференција "Права животиња и одрживост"

Уз предавање, Странка за животиње организирала је и прву конференцију у земљи о правима животиња и одрживости. Циљ је био повезати браниоце животиња и природе на Балкану. На примјер судионици из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Бугарске, судјеловали су у различитим радионицама и презентацијама Странке за животиње, Маиде Шабете – утемељитељ босанско-херцеговачке организације за права животиња ЕВА- и Луке Омана, веганац и савјетник за добробит животиња за хрватску владу. Судионици су на крају рекли да су надахнути и да ће још интензивније сурађивати на подручју права животиња и одрживости у регији.

Приказивање документарца Доминион

За завршетак викенда у Сарајеву, Странка за животиње показала је контроверзни документарни филм Доминион у артхоусе кину Критерион. Филм је увела Тамасин Рамсаy, извршна продуцентица и истакнути члан аустралске Анимал Јустице Партy, сестринска странка Странке за животиње у Низоземској. Филм показује дневну стварност аустралске сточарске индустрије. Опћенито људи виде Аустралију као земљу која најбоље штити животиње, али Доминион показује посве другу страну Аустралије.

Рамсаy је била једна од људи који су направили тајне снимке које су на крају употријебили за филм: "Овдје сам с мјешовитим осјећајима. С једне стране, поносна, јер могу представити овај филм у Сарајеву толиким заинтересираним људима. С друге стране се стидим јер оно што ћете видјети се дешава у мојој земљи. И то се догађа посвуда. Молим вас да више не улажете у ову страшну индустрију. Што радимо са животињама је ужасно и блиско је повезано с насиљем које људи чине једни другима. Мир почиње на нашем тањуру. "

Филм је подигао много емоција босанско-херцеговачким посјетитељима, али сви су се слагали: овај филм се мора приказати свугдје, чак и у школама.

Приказивање Доминиона забрањено у Хаагу

Раније тог тједна, Странка за животиње такођер је организирала приказивање Доминиона у либанонском главном граду Беируту. Филм је тамо примљен с истим реакцијама као и у Сарајеву. Намјера је била и приказати документарац у средишту низоземске политике, испред Заступничког дома у Ден Хаагу, на великом платну. Градоначелник Хаага је у посљедњем тренутку забранио приказивање јер би снимке биле "превише шокантне” за купце у близини. Странка за животиње: "То је чудно да низоземске вође одлучују ограничити приказ истине о сточарској индустрији, умјесто да се суоче са страшним праксама које показује филм. Прошли тједан смо показали филм без проблема у Босни и Херцеговини и Либанону, гдје се публика једногласно залагала за ширење филма што је више могуће. Чудно је да баш међународни град као што је Хааг, који тврди да се заузима за правду и слободу, намеће ограничења гледању овог филма.

Доминион ће данас у Хаагу ипак бити приказан, али у свеучилишној згради близу низоземског Заступничког дома. Тамасин Рамсаy ће такођер бити ту да уведе филм и одговори на питања.

КРАЈ ПриопћењА за јавност