Хокеј у Америци: Бостон освоио НХЛ лигу, у Ванкуверу сукоби

Бостон Бриунси побиједили су у седмом мечу финала НХЛ лиге Ванкувер Канаксе и освојили Стенли куп после 38 година. Резултат у последњем, одлучујућем, мечу у Ванкуверу био је 4:0. Ванкувер је имао чак двије прилике да дође до титуле, јер је у финалу водио са 3:2 у серији. Међутим, да тако на буде постарао Марчанд […]

четвртак, 16 јуна, 2011 / 13:20

Бостон Бриунси побиједили су у седмом мечу финала НХЛ лиге Ванкувер Канаксе и освојили Стенли куп после 38 година.

Резултат у последњем, одлучујућем, мечу у Ванкуверу био је 4:0. Ванкувер је имао чак двије прилике да дође до титуле, јер је у финалу водио са 3:2 у серији.

Међутим, да тако на буде постарао Марчанд са два гола и асистенцијом. Њему је ово прва сезона и дефинитивно је био играч меча , али је титула МВП припала знатно старијем Тиму Томасу, голману Бруинса, који је зауставио чак 201 од 209 удараца ка свом голу.

"Не могу да вјерујем да је готово. Пошто је ово била последња утакмица, нисмо се штедили и то је направило разлику”, рекао је Томас.

С друге стране голман Ванкувера Луонго је примио 15 голова на три меча у Бостону, али је на претходна три меча на домаћем леду савлдана само два пута одбранивши 95 од 97 удараца.

Ванкувер Канакси нису успјели да побједе ни у свом трећем финалу од како су се 1970. године прикључили лиги.

Побједа Бостона у последњем мечу је уједно и прва на гостовањима у овој серији.

Први гол постигао је Бергерон, после грешке одбране, а акцију Бостона повукао је Марчанд. Он је поново био у главној улози. Покупио је одбијени пак, одклизао иза гола и шутирао, а Луонго је лошом одбраном угурао плочицу у сопствену мрежу.

Трећи гол постигао је Патрик Бергерон из контре и то један на два, да би коначан резултат поставио Бред Марчанд.

У Ванкуверу паљевина

После финала НХЛ лиге и пораза Канакса од Бруина 4:0, у Ванкуверу су избили нереди. Гневни навијачи су палили и уништавали све на шта су наишли.

По незваничним извјештајима чак 100.000 разјарених навијача изашло је на улице да искажу свој револт због пораза вољеног тима у финалу Стенли купа.

Почело је са мањим демонстрацијама, које су прерасле у жесток сукоб са полицијом, која чини све да заустави нереде. Велика штета је већ причињена, а страхује се да ће бити и жртава.

Дошло је и до сукоба између навијача два тима, а медији наводе да има доста повријеђених.

Полицијски извјештаји твред да је четити особе убодено ножем.

Помоћ полицији стиже из цијелог региона, градоначелник тврди да се ситуација полако смирује.