Хоћете амерички закон: Транспаренси сматра да су полицијска овлаштења преширока

Милорад Додик је критичарима измјена Закона о полицији поручио да је закон блажи од америчког. Било би занимљиво на сједници чути нека поређења овог типа, пошто закон јесте недоречених одредби.

понедељак, април 15, 2019 / 10:42

ТИ БиХ је заједно са групом невладиних организација поднио своје коментаре на Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима (Нацрт) који ће се наћи на 4. редовној сједници Народне скупштине Републике Српске која почиње 16.04.2019. године.

Нацрт је припремило Министарство унутрашњих послова РС (МУП РС), заједно са другим спорнима нацртима, као што је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру.

У коментарима цивилног друштва је наглашено да су предложеним рјешењима значајно проширена полицијска овлашћења у погледу позивања лица, узимања изјава и лишења слобода, као и у погледу спровођења посебних истражних радњи, и то одредбама које нису довољно јасне.

На тај начин се у пракси омогућује примјена претјераних дискреционих овлашћења полицијских службеника. Ако се то повеже са недавним дешавањима у Бањалуци када је већи број грађана пријавио злоупотребе полицијских овлашћења, због чега је ТИ БиХ поднио и кривичне пријаве, то с правом изазива забринутост грађана. У нацрту нису јасно наведени разлози доношења спорних измјена и допуна.

Спорни Нацрт спада у групу прописа који су разматрани претходних дана, и које је јавност препознала као прописе којима је једини циљ ускраћивање грађанских права и слобода. Посебно је спорно што се полицијска овлашћења проширују противно кривично-процесним одредбама, и на уштрб системских закона, као што је Закон о кривичном поступку (ЗКП).

Тако се предвиђа да прикривени истражиоци могу бити било која лица, док ЗКП прописује да то могу бити само овлашћена службеница лица. ТИ БиХ позива стручну и академску јавност да се огласе, и позива Владу РС и МУП РС да повуку Нацрт ради дораде спорних рјешења.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *