Хоће ли Република Српска тужити Саудијску Арабију?

Република Српска треба да тужи Саудијску Арабију и затражи надокнаду штете због ратних страдања и разарања, оцијенили су саговорници "Фокуса", истичући да је једна од најбогатијих и најмоћнијих невладиних организација Високи саудијски комитет за помоћ БиХ током деведесетих година на ове просторе довео неколико хиљада исламских светих ратника на чијим је рукама крв српских цивила […]

среда, 14 септембра, 2011 / 10:46

Република Српска треба да тужи Саудијску Арабију и затражи надокнаду штете због ратних страдања и разарања, оцијенили су саговорници "Фокуса", истичући да је једна од најбогатијих и најмоћнијих невладиних организација Високи саудијски комитет за помоћ БиХ током деведесетих година на ове просторе довео неколико хиљада исламских светих ратника на чијим је рукама крв српских цивила и војника.

"Саудијска Арабија до гуше је упетљана у Ал Каидину мрежу зла, а њени најбољи синови још су у љето 1992. године стигли у БиХ да овдашње муслимане науче исламу", рекао је професор београдског Факултета безбједности Дарко Трифуновић.

Он је подсјетио да је управо то, као своју мисију у БиХ, дефинисао и оснивач одреда "Ел муџахедин", Саудијац Махмуд Абу Абдул Азиз ал Мунтесиба, познат као Барбарос или Риђобради.

Правобранилац РС Слободан Радуљ сматра да РС има упориште за тужбу у пресудама Хашког трибунала, али и у резултатима истрага страних служби, које су недвосмислено утврдиле умијешаност Високог саудијског комитета за помоћ БиХ у ратне злочине и међународни тероризам.

"Треба размишљати у том правцу и видјети какве су шансе да се РС или БиХ нађу као страна у процесу против Саудијске Арабије", истакао је Радуљ.

Он је напоменуо да је ратни и поратни бошњачки политички врх био јединствен у намјери да Србију окриви за наводну агресију и геноцид, а да мудро ћути о злочинима почињеним под заставом џихада.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милица Марковић нагласила је да постоји мноштво доказа о људским жртвама и материјалним разарањима, за шта је одговоран одред "Ел муџахедин".

Предсједник Одбора за безбједност у Народној скупштини РС Ненад Стевандић сматра да Српска треба да тужи не само Саудијску Арабију, већ и друге државе које до данас нису процесуирале своје грађане, за које зна да су починили стравичне злочине у БиХ.

Британска осигуравајућа кућа "Лојд" тужила је Саудијску Арабију и потражује одштету за терористичке нападе на САД 11. септембра 2001. године и за џихад на Балкану.