Хоће ли Милу однијети плочу српским ослободиоцима Будве, као Хитлеру Принципову?

Министарство културе, односно Директорат за културну баштину траже начин да уклоне спомен-плочу изнад главног улаза у Стари град, у Будви, посвећена српској војсци која је 1918. године ослободила тај приморски град. То тврде у Либералној партији, која је и поднијела захтјев да се меморијална плоча скине, након чега је комисија Министарства културе направила анализу стања […]

понедељак, 2 фебруара, 2015 / 09:00

Министарство културе, односно Директорат за културну баштину траже начин да уклоне спомен-плочу изнад главног улаза у Стари град, у Будви, посвећена српској војсци која је 1918. године ослободила тај приморски град.

То тврде у Либералној партији, која је и поднијела захтјев да се меморијална плоча скине, након чега је комисија Министарства културе направила анализу стања културног добра у Старом граду и констатовала да табла „деградира“ будванске бедеме.

Из ЛП сада тврде како су из Министарства културе добили „нове позитивне сигнале за уклањање табле“.

Лидер ЛП Блажо Рађеновић тврди да је генерална директорка Директората за културну баштину Лидија Љесар сагласна да су испуњени сви услови да се плоча скине, јер „деградира изглед Старог града и говори неистину о црногорској историји“.

„Неке од њених колега и даље покушавају да постојање те плоче оправдају Законом о спомен обиљежјима у којем пише да је свако спомен-обиљежје постављено до 1971. постављено по закону. Али тај закон каже и да уколико спомен обиљежје по било ком основу вријеђа и говори неистине о Црној Гори мора бити уклоњено. Госпођа Љесар, коју сам контактирао крајем радне седмице, је мишљења, а рекла је да то могу објелоданити, да ће Министарство културе у сарадњи са Општином Будва и ЈУ Музеји и галерије ту плочу ускоро скинути„, тврди Рађеновић.

На табли која је изнад главних врата у Стари град постављена 1931, пише: “На успомену доласка храбре побједоносне Српске војске која послије јуначних побједа ослободи Будву, на Митровдан 8. новембра 1918. поставља Општина Будва„.

Изнад тог натписа уклесане су ријечи Петра Петровића Његоша „Поколења, дјела суде…“

У опозиционој СНП сматрају да би уклањање табле и „фалсификовање историјских чињеница“ био фашистички чин. Истог става су и у ДФ-у.

Крсто Рађеновић (СНП) оцјењује да би уклањење плоче био наставак „фашисоидне политике коју власт води према свему што има префикс српско”.

„То би било буђење Трећег рајха. Као потомци војника који су ослободили Будву, нећемо то дозволити. Увјерен сам да ће представници надлежних институција, које буду преузеле одговорност да макну плочу, то најавити бар дан раније. Да то неће учинити под окриљем ноћи, да би их потомци српских војника дочекали и испратили како треба„, каже он.

Подсјећа да је Митровдан, 1918. када је српска војска, послије пробоја Солунског фронта, ослободила Будву, један од најзначајнијих догађаја у историји града.

Ђорђе Вујовић (ДФ) сматра да је најбољи суд о историји и табли давно дао „будванси народ, који је у знак захвалности ослободилачкој српској војсци и поставио меморијално обиљежје на централном мјесту, изнад главних врата Старога града“.

„Увјерен сам да ће надлежни остати при здравом разуму и поштовати историју и традицију овог народа, сачувати сва обиљежја која говоре о ослободиоцима из свих ратова током минулих вјекова, историја се мора поштовати. Онај ко то не зна, не може имати ни будућност„, закључио је Вујовић.

На вијести да би се уклањање табле могло десити ускоро, нико из Општине Будва није званично реаговао.Оставите одговор