Хитна вакцинација животиња у Соколачкој општини

На подручју општине Соколац проводи се хитна вакцинација животиња на антракс (црни пришт) који је у периоду од 13. јула регистрован код говеда у овом крају. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске наредбом је одредило заражено и угрожено подручје антракса на територији општине. На основу наредбе, ограничено је кретање за пријемчиве животиње у цијелој […]

среда, 27 јула, 2011 / 18:08

На подручју општине Соколац проводи се хитна вакцинација животиња на антракс (црни пришт) који је у периоду од 13. јула регистрован код говеда у овом крају.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске наредбом је одредило заражено и угрожено подручје антракса на територији општине. На основу наредбе, ограничено је кретање за пријемчиве животиње у цијелој општини, забрањено кретање животиња из заражених дворишта, те смањено непотребно кретање људи и животиња на максималну могућу мјеру.

Сви терени на којима се налазе регистрована жаришта су додатно санирани, а званично су обавијештене институције здравственог сервиса РС о домаћинствима изложеним антраксу, као и Дом здравља Соколац. На терену су и службеници Епидемиолошке службе Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" из Бање Луке.

Из Министарства је саопштено да су од 13. јула регистровани и случајеви обољења код људи у типу кожне форме антракса, али да је у овом тренутку тешко утврдити примаран извор заразе, као и путеве њеног ширења.

Министарство претпоставља да су неоубичајено дуги сушни периоди, недостатак вегетације и условљеност узимања прашине и земље при паши могли да утичу на појављивање црног пришта.

Појаву угинућа једанаест говеда у кратком периоду, на локацијама које су удаљене у пречнику око 12 километара, није могуће довести у везу само са једним локалитетом и извором заразе, те је потребно предвидјети и спријечити начине ширења заразе путем животиња које су мање осјетљиве на антракс, упозорено је из Министарства.

Могући механички преносиоци узрочника заразе на веће удаљености су пси и мачке, који су због начина исхране потенцијални стрвинари, као и дивљи стрвинари вукови и лисице, те птице као што су гавранови, чавке и јастребови.