Хитна сједница СБ УН због тензија на Корејском полуострву

Савjет безбjедности Уједињених нација одржаће хитну сjедницу на којој ће се расправљати о све већим тензијама на Корејском полуострву, саопштиле су дипломате Савjета. Сjедница је предвиђена, како је најављено, да почне у 11 сати ујутро по локалном времену, иза затворених врата. Сједница ће бити одржана на захтјев Русије, а првобитно је била најављивана за 18. […]

недеља, децембар 19, 2010 / 12:15

Савjет безбjедности Уједињених нација одржаће хитну сjедницу на којој ће се расправљати о све већим тензијама на Корејском полуострву, саопштиле су дипломате Савjета.

Сjедница је предвиђена, како је најављено, да почне у 11 сати ујутро по локалном времену, иза затворених врата. Сједница ће бити одржана на захтјев Русије, а првобитно је била најављивана за 18. децембар, пренијеле су западне агенције.

Руски амбасадор при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин рекао је да руска влада очекује од Савјета безбједности да позове Сјеверну Кореју на уздржаност, као и да помогне да се отпочне дипломатска акција којом би били ријешени неспоразуми између Сјеверне и Јужне Кореје.

Такође, министарство спољних послова Русије тражи од Јужне Кореје да одложи најављене војне маневре и избјегне ескалацију напетости.

Кина, као кључни савезник Сјеверне Кореје, саопштила је да се чврсто противи свим потезима који би погоршали ионако затегнуту ситуацију на Корејском полуострву, како је то у суботу рекла представница министарства спољних послова Кине Дјијанг Ју.

Јужна Кореја је јуче завршила припреме за почетак артиљеријских маневара на граничном острву Јеонпјеонг, које је прошлог мјесеца било на мети напада Сјеверне Кореје, а Пјонгјанг је у петак упозорио Сеул да ће спровести још жешћи напад него прошли пут, уколико се спроведу предвиђене вјежбе.

Артиљеријске вјежбе, највјероватније, неће бити одржане током викенда због лошег времена, а очекује се да буду спроведене у понедељак или уторак.Оставите одговор