Хирошима се сјећа једног од насјтрашнијих злочина у историји човјечанства

Више десетина хиљада људи окупило се јутрос у Хирошими поводом обиљежавања 68 година од када је бачена атомска бомба која је разорила овај град. Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи поручио је данас да ће бити учињено све што буде могуће да се елиминише овакво апсолутно зло, које представља нуклеарно оружје, и да се изгради мир у […]

уторак, август 6, 2013 / 10:03

Више десетина хиљада људи окупило се јутрос у Хирошими поводом обиљежавања 68 година од када је бачена атомска бомба која је разорила овај град.

Градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи поручио је данас да ће бити учињено све што буде могуће да се елиминише овакво апсолутно зло, које представља нуклеарно оружје, и да се изгради мир у свијету.

Неколико преживјелих, родитељи жртава, владини званичници и стране делегације окупили су се јутрос у 8.15 часова по локалном времену и минутом ћутања одали почаст жртвама које су тог 6. августа 1945. године погинуле од бомбе коју је изабацио амерички бомбардер "Енола Геј".

САД су на Хирошиму бациле уранијумску бомбу названу "Мали дјечак", тешку четири тоне и дугу три метра.

При висини од 9.450 метара бомбардер "Енола Геј" је у 8. 15 часова избацио атомску бомбу која је експлодирала на висини од 580 метара.

У само неколико секунди је убијено 140.000 људи, али и много више од посљедица радијације.

Настао је вјетар брзине 800 километара на час који је уништио све у кругу од 13 километара квадратних.

Од бомбе је настао густи дим у облику печурке висине 15.000 метара.

Овај облак дима се видио и с удаљености од 500 километара.

Температура на тлу у близини средишта експлозије износила је и до 5.000 степени Целзијусових.

Само три дана касније, без упозорења, Американци су поновили ову катастрофу.

Испрва је циљ другог бацања бомбе требао бити град Кокура, али се војска одлучила за Нагасаки због лошег времена. Тако је 9. августа 1945. године у 11.02 бачена бомба која је уништила пола града.

Експлодирала је на висини од 470 метара и одједном убила 22.000 људи а 39.000 је погинуло од радијације.

Након овог другог бомбардовања, Јапан се одлучио за безусловну капитулацију, чиме је 15. августа 1945. године окончан Други свјетски рат.Оставите одговор