Хипервентилација: Агенција за лијекове БиХ и Републичка управа за инспекцијске послове се огласиле ненадлежним за контролу кисеоника

Агенција за лијекове БиХ и Републичка управа за инспекцијске послове РС су се огласиле као ненадлежне за надзор и контролу промета кисеоника који се користи у здравственим установама у Републици Српској, што ову област оставља у својеврсном правном вакууму, те угрожава сигурност корисника здравствених услуга.

уторак, 9 новембра, 2021 / 11:04

Након што је ТИ БиХ тражио од Агенције за лијекове БиХ да покрене инспекцијски надзор јер су поједине здравствене установе набављале кисеоник од добављача који немају потврду за промет љековима, стигао је одговор да су за ову област надлежне ентитетске инспекције, те да је Агенција прослиједила све доказне материјале Федералној управи за инспекцијске послове и Републичкој прави за инспекцијске послове Републике Српске.

На темељу тога је извршен инспекцијски надзор у домовима здравља у Зеници, Живиницама и Челићу те у Опћој болници у Санском Мосту везано за набавке медицинских гасова за здравствене установе. Том приликом је, како је Федерални здравствени инспекторат је обавијестио ТИ БиХ, утврђено како су здравствене установе у Санском Мосту и Зеници набављале кисеоник од велепрометника који не посједује дозволу за промет Агенције за лијекове БиХ, те је забрањено даље коришћење и набавка кисеоника од тих добављача.

Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске је пак одговорила како су предмет вратили Агенцији, тврдећи да је управо овај орган надлежан за надзор и потенцијално повлачење спорног производа са тржишта. Након оваквог тумачења Републичког инспектората, Агенција за лијекове БиХ се поново прогласила ненадлежном доносећи акт у ком се понавља став да су за инспекцију и контролу сигурности производа на тржишту БиХ, као и надзор над радом здравствених установа на територији сваког ентитета надлежне искључиво одговарајуће ентитетске инспекције.

У истом допису из Агенције подсјећају да је здравствени инспектор Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске у августу ове године обавио инспекцијски надзор у ЈЗУ Болница Требиње. Том приликом су потврђена сазнања до којих је дошао ТИ БиХ да је ова установа набављала кисеоник од "Компаније Милојевић Гиље – Гас" која нема дозволу за лијекове Агенције, те да је тај кисеоник кориштен у медицинске сврхе. Управо је овај случај и био покретач афере која је у јавности добила назив "Кисеоник", а која је отворила питање исправности кисеоника који се користи за лијечење у здравственим установама широм БиХ.

Републички инспекторат је, одговарајући на оглашавање о ненадлежности Агенције одбацио изнесене тврдње понављајући да је примјена Закона о надзору над тржиштем БиХ и Закона о лијековима и медицинским средствима искључива надлежност Агенције за лијекове БиХ. Штавише, из Републичке управе за инспекцијске послове наводе да су све мјере по питању повлачења неког производа из употребе у здравственим установама "у надлежности инспектора Агенције” којима, по мишљењу Инспектората РС "… стоје располагању више него јасна и недвосмислена законска овлашћења."

Из свега овога произилази да су се оба органа која би могла да обављају инспекцијски надзор употребе кисеоника у здравственим установама на територији Републике Српске прогласила ненадлежним. Осим што овакав правни вакуум процес производње, промета и употребе медицинског кисеоника оставља без контроле, ова ситуација отежава рад здравствених установа, те доводи у опасност здравље пацијената којима је медицински кисеоник посљедњи лијек у борби против болести изазване вирусом ЦОВИД-19.Оставите одговор