Хиљаде Пољака против дубље интеграције у ЕУ

Хиљаде Пољака прошетале су улицама Варшаве да би одале пошту жртавама ванредног стања од прије 30 година и истовремено изразиле протест због позива на дубљу интеграцију њихове државе у Европску унију. Према процјенама организатора, између 5.000 и 10.000 људи је учествовало на "Маршу независности и солидарности", док је полиција саопштила да их је било 3.000, […]

среда, 14 децембра, 2011 / 07:07

Хиљаде Пољака прошетале су улицама Варшаве да би одале пошту жртавама ванредног стања од прије 30 година и истовремено изразиле протест због позива на дубљу интеграцију њихове државе у Европску унију.

Према процјенама организатора, између 5.000 и 10.000 људи је учествовало на "Маршу независности и солидарности", док је полиција саопштила да их је било 3.000, пренио је АП.

Марш је предводио вођа највеће опозиционе партије Право и Правда Јарослав Качињски који је гњеван због недавних позива пољске владе, посебно шефа дипломатије Радека Шикорског, на дубљу политичку интеграцију у ЕУ као начин за примјену фискалне дисциплине и спречавање још једне дужничке кризе у Европи.

Качињски сматра да би такав потез угрозио државни суверенитет Пољске.

Он је окупљенима поручио да је позив Шикорског срамота и кршење устава.

"Не можемо на то да пристанемо", рекао је Качињски присталицама које су узвикивале његово име.

Учесници марша узвикивали су и "Сикорски напоље!" и "Пробуди се Пољско. Доста нам је".

Марш је почео државном химном и читањем имена убијених током ванредног стања, уведеног 13. децембра 1981. у циљу гушења покрета Солидарност Леха Валенсе.

Неки од политичких противника Качињског су изјавили да су сјећање на страдања током ванредног стања које је увео комунистички режим и противљење дубљим евроинтеграцијама одвојена питања и критиковали су га због коришћења годишњице једног историјског догађаја за давање пажње једном актуелном политичком питању, навела је америчка агенција.0 КОМЕНТАРА

  1. Hmmm,Poljaci,Poljaci…od vas je krenulo…ponosni da budete na rusenje jednog rezima,slijevanje novaca na istok,koji je bio,pobogu “pljacka pod diktaturom“………ali nemojte zlupotrebljavati festival velike akcije protiv “mrskih sovjeta“…veliki brat nije zadovolj(a)n…..globalizacija(slijevanje novaca na zapad) nije rezimB-)B-)B-)
    To je “sloboda pljacke“Veliki brat vas podsjeca na Veliku razliku“i odredjuje kad i kako na demonstracije,sta treba uzvikivati a sta ne treba…
    Nikad zadovoljni Poljacici,cuvena zemlja na tockovimaB-)

Оставите одговор