Хезболах прихватио пораз

БЕЈРУТ/ВАШИНГТОН – Лидер проиранског милитантног покрета Хезболах Сајед Хасан Насралах прихватио је резултате парламентарних избора у Либану на којима је Коалиција „14. март“ Саада ал-Харирија, коју подржавају САД, обезбиједила већину у парламенту. „Прихватамо резултате на спортски и демократски начин и прихватамо да је владајућа коалиција освојила парламентарну већину", рекао је Насралах у телевизијском обраћању. Насралах […]

уторак, јун 9, 2009 / 00:07

БЕЈРУТ/ВАШИНГТОН – Лидер проиранског милитантног покрета Хезболах Сајед Хасан Насралах прихватио је резултате парламентарних избора у Либану на којима је Коалиција „14. март“ Саада ал-Харирија, коју подржавају САД, обезбиједила већину у парламенту.

„Прихватамо резултате на спортски и демократски начин и прихватамо да је владајућа коалиција освојила парламентарну већину", рекао је Насралах у телевизијском обраћању.

Насралах је рекао да ће се опозициони лидери ускоро састати да би постигли заједнички став око именовања премијера и формирања нове владе.

Антисиријска коалиција „14. март" Саада ал-Харирија, сина убијеног либанског премијера Рафика ал-Харирија, је прогласила изборну побједу.

У међувремену, Сједињене Америчке Државе потврдиле су подршку побједничкој коалицији.

Амерички председник Барак Обама рекао је да ће Вашингтон „наставити да подржава суверенитет и независност Либана, преданог миру".

„Наша је искрена нада да ће нова влада наставити путем ка изградњи сувереног, независног и стабилног Либана", навео је Обама у саопштењу.

Према резултатима јуче одржаних парламентарних избора у Либану које је објавио министар унутрашњих послова Зијад Баруд, Хариријев прозападни блок освојио је 71 од 128 места у парламенту док је савез који обухвата шиитски покрет Хезболах и покрет Амал на чијем је челу хришћански вођа Михел Аун, освојио 57 места.

У укупни скор освојених мјеста у парламенту Хариријеве коалиције укључена су и три независна кандидата са самосталне изборне листе.

Ројтерс наводи да изборни резултати представљају ударац за Сирију и Иран које подржавају Хезболах, а „добру вијест" за САД, Саудијску Арабију и Египат, који стоје иза побједничког блока, названог „14. Март" по датуму огромних демонстрација против присуства сиријских трупа у Либану 2005. године пошто је Рафик ал Харири убијен у атентату у Бејруту.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *