Херцегновско позориште најбоље на фестивалу монодраме

Представа План Б Херцегновског позоришта побједник је 18. Међународног фестивала малих сцена и монодраме Српско Сарајево, који је завршен синоћ проглашењем побједника и ревијом народних ношњи. "Ову представу одликује изузетан склад колективне игре и изузетно глумачко умијеће преточено у сценску храброст и одважност потпуних посвећеника богиње Талије", рекао је предсједник стручног жирија, театролог из Бање […]

недеља, 8 децембра, 2013 / 10:56

Представа План Б Херцегновског позоришта побједник је 18. Међународног фестивала малих сцена и монодраме Српско Сарајево, који је завршен синоћ проглашењем побједника и ревијом народних ношњи.

"Ову представу одликује изузетан склад колективне игре и изузетно глумачко умијеће преточено у сценску храброст и одважност потпуних посвећеника богиње Талије", рекао је предсједник стручног жирија, театролог из Бање Луке Лука Кецман.

Награде за најбољу глумицу у глумца на фестивалу додијељене су члановима овог театра Јулији Милачић за улогу Жане и Душану Ковачевићу за улогу Генија у побједничкој представи "План Б".

Стручни жири у саставу: професори Лука Кецман и Миланка Бабић и књижевник Јованка Стојчиновић-Николић за најбољу монодраму прогласили су "Наше дане“ у извођењу Радослава Миленковића, члана "Процес театра" из Београда, док је специјална награда за текст припала Марију Ћулуму за представу "Жиранти“, коју су извели глумци Народног позоришта Републике Српске.

Честитајући добитницима награда, као и осталим учесницима Фестивала, Кецман је упутио честитке и публици у Источном Сарајеву којој је поручио да је заправо она била "главни глумац овог фестивала“.

"Фестивал у 18. години трајања оправдава своје постојање и подсјећа све оне који су заџени за његово одрастање да је ово пунољетство посљедње звоно на узбуну да се коначно доврши изградња зграде и велике сцене будућег позоришта у Источном Сарајеву, ако се жели сачувати дигнитет и углед ове најстарије драмске манифестације у Српској", рекао је Кецман на церемонији затварања Фестивала.

Он је посебну захвалност и признање одао селектору Фестивала Љуби Божовићу и директору фестивала Недељку Зеленовићу, који су изузетним залагањем и одрицањем успјели да организују ову манифестацију на највишем умјетничком нивоу.

"Гдје је један глумац, ту је и позориште“, подсјетио је Кецман.

Зеленовић је захвалио за помоћ у организовању Фестивала Министарству просвјете и културе Републике Српске, граду Српско Сарајево, Туристичкој организацији Српско Сарајево, општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, као и осталим покровитељима, спонзорима и пријатељима, међу којима је Новинска агенција Републике Српске СРНА.

И он је захвалио позоришној публици у Источном Сарајеву која је свако вече пажњу свесрдно поклањала глумцима, не штедећи аплаузе и овације.

Током трајања једне од најстаријих драмских фестивалских манифестација у Републици Српској, од 3. до 7. децембра, публици у Источном Сарајеву понуђено је пет представа и четири монодраме.

Одигране су монодраме "Наши дани" у извођењу Радослава Миленковића, "Зоран Радмиловић" Ивана Томашевића, као и монодраме Јоване Ђорић "Ја као гола" и Јовице Јашина "Франше д`епере на јужном булевару".

"ФаВи тетар“ из Београда извео је представу "Диван дан“, Народно позориште Републике Српске представу "Жиранти", Балкан нови покрет и Позориште на Теразијама "Чај од јасмина", Народно позориште Лесковац "Половњаче" и Херцегновско позориште представу "План Б".Оставите одговор