ХЕНРИ И ЏУН (HENRY AND JUNE)

Један од оних просеравачких филмова, који говоре о умјетницима. Па још и у прошлости. Може се рећи да у свима протиче иста, фолирантска поетика. Ех, какво је то било вријеме… морамо да посмислимо сваки пут када их гледамо. Ту се одмах скупи "права раја", вјероватно граЦка. Хенри Милера окружују гимнастичари, комедијаши, фотографи и други боеми. […]

понедељак, јануар 9, 2012 / 05:00

Један од оних просеравачких филмова, који говоре о умјетницима. Па још и у прошлости.

Може се рећи да у свима протиче иста, фолирантска поетика. Ех, какво је то било вријеме… морамо да посмислимо сваки пут када их гледамо.

Ту се одмах скупи "права раја", вјероватно граЦка. Хенри Милера окружују гимнастичари, комедијаши, фотографи и други боеми. Зове се Хенри и Џун, ваљда зато што њих двоје нијесу главни ликови. Централна личност је Анаис Нин. Удата за предусретљивог, и добростојећи широкогрудог Хуга. И она пише, па када упозна Хенрија Милера, постаје опсједнута њим.

Секс прераста у дубоку умјетничко-хедонистичку везу. Помаже му да заврши роман, али се из САД враћа Џун. Супруга, вјечно незадовољна начином на који је представљена у његовим дјелима.

Њих двије имају лезбијско искуство, које се прекида сазнањем да је Анаис била са Хенријем. Џун се иначе у Америци састаје са човјеком који финансира њу, њену љубавницу, и Хенрија. Све то треба да објасни, што је роман "Ракова обратница", 27 година био забрањен.

Ко је толерантан на патетику, може ово погледати без одласка у ћенифу.

(Редитељ: Филип Кауфман; Улоге: Фред Вард, Ума Турман, Мариа де Медеирос)Оставите одговор