Хелиосфера отањила

Летјелица Насе "Интерстелар бондери експлорер" (ИБЕX) дошла је до шокантног открића да се хелиосфера, велико Сунчево заштитно поље које штити Земљу од разних козмичких зрачења, рапидно смањује. Научници сматрају да је смањивање хелиосфере посљедица слабијег Сунчевог циклуса, из којег се наша звијезда тек сада почела будити. Наиме, набијене честице које исијава наша звијезда далеко изван […]

уторак, 5 октобра, 2010 / 12:43

Летјелица Насе "Интерстелар бондери експлорер" (ИБЕX) дошла је до шокантног открића да се хелиосфера, велико Сунчево заштитно поље које штити Земљу од разних козмичких зрачења, рапидно смањује.

Научници сматрају да је смањивање хелиосфере посљедица слабијег Сунчевог циклуса, из којег се наша звијезда тек сада почела будити.

Наиме, набијене честице које исијава наша звијезда далеко изван граница Сунчевог система у међузвјезданом простору сударају се са честицама опасног зрачења, стварајући тако ‘заштитни мјехур’ који, осим Земље, штити и друге објекте.

Раније се вјеровало да величина хелиосфере зависи од степена Сунчеве активности, која се мијења кроз 11-годишње циклусе. Међутим, ИБЕX је открио како се хелиосфера у посљедњих шест мјесеци неочекивано смањила.

Слабија заштита од космичког зрачења могла би стварати проблеме астронаутима, јер више опасних честица стиже до Земље.

Научници се надају да ће ИБЕX наставити са праћењем честица и током јаче Сунчеве активности – да би се видио утицај на могући раст хелиосфере – преносе агенције.Оставите одговор