Хејг: Лабуристи нас сикирају што неће напад на Сирију

САД и неке европске земље забринуте су због одлуке британских лабуриста да одбаце захтјев владе у вези са војним нападом на Сирију, изјавио је данас британски министар спољних послова Вилијем Хејг. "Постоји озбиљна забринутост у неким земљама, не само преко Атлантика, већ и у Европи, у вези са ставом лабуриста који су одбацили учешће Лондона […]

недеља, 1 септембра, 2013 / 22:18

САД и неке европске земље забринуте су због одлуке британских лабуриста да одбаце захтјев владе у вези са војним нападом на Сирију, изјавио је данас британски министар спољних послова Вилијем Хејг.

"Постоји озбиљна забринутост у неким земљама, не само преко Атлантика, већ и у Европи, у вези са ставом лабуриста који су одбацили учешће Лондона у војној акцији против Дамаска", рекао је хејг телевизији "Скај".

Доњи дом британског парламента гласао је у четвртак против приједлога владе о војној акцији против Сирије након осам часова изнтенизивне расправе.

Приједлог, који позива на "снажан хуманитарни одговор међународне заједнице", укључујући и војну акцију, одбијен је са 285 напрема 272 гласа.

Премијер Дејвид Камерон рекао је након гласања да је јасно да "британски парламент, одражавајући ставове британског народа, не жели британску војну акцију".

Лидер опозиције Ед Милибанд позвао је премијера да потврди да неће користити краљевске прерогативе да нареди да Британија учествује у војној акцији прије другог гласања у парламенту.

"Могу вас увјерити у то", рекао је Камерон, наглашавајући да и даље "чврсто вјерује у потребу снажног одговора на употребу хемијског оружја".

Лабуристичка странка, такође, је тражила да влада објави "увјерљиве доказе да је сиријски режим одговоран за кориштење хемијског оружја", наглашавајући да би тада сваки одговор био законит по међународном праву и да би парламент тада могао гласати о британском ангажману.Оставите одговор