ХЕ на Дрини: Лоша хидролошка година

Кроз постројења Хидроелектране "Вишеград", због сушног љета и јесени, протиче једва 70 метара кубних воде у секунди, док је крајем новембра прошле године доток воде на брани износио 4 000 метара кубних у секунди, рекао је данас директор предузећа "ХЕ на Дрини" Миле Лакић. Он је рекао да, због сушне године, није испуњен ни годишњи […]

петак, 25 новембра, 2011 / 19:11

Кроз постројења Хидроелектране "Вишеград", због сушног љета и јесени, протиче једва 70 метара кубних воде у секунди, док је крајем новембра прошле године доток воде на брани износио 4 000 метара кубних у секунди, рекао је данас директор предузећа "ХЕ на Дрини" Миле Лакић.

Он је рекао да, због сушне године, није испуњен ни годишњи план производње. "Наша постројења су до данас произвела 627 милиона киловат часова електричне енергије или 84 одсто од планираног, али, без обзира на то, ова пословна година ће бити позитивна јер смо се на вријеме ухватили у коштац са мјерама штедње и рационализацијом свих трошкова", додао је Лакић.

Према његовим ријечима, овако лоша производња због неповољне хидрологије није забиљежена од 1996. године.

Лакић каже да је у овој години мјесечни план производње испуњен само у јануару, мају и октобру.

Предузеће "ХЕ на Дрини" ће од ове до 2014. године, према плану, у инвестиције утрошити 80 милиона КМ, од чега ће само у наредној грађевинској сезони бити уложено 16 милиона КМ.

"У пројекту рјешавања процјеђивања воде испод преградне бране стигли смо до одабирања извођача радова, а велики дио средстава ћемо утрошити за изградњу пословне зграде предузећа у центру Вишеграда", појаснио је Лакић.

Пројекат пословне зграде је у изради, а 3 200 метара квадратних корисног простора у њој гријаће се и хладити кориштењем топлотне енергије из земље, за шта су већ извршена истраживања отварањем бушотина на мјесту будуће грађевине.

"Биће ово риједак пројекат у Републици Српској, али ће уштеде на гријању у односу на досадашње класично бити огромне", тврди Лакић.

Предузеће "ХЕ на Дрини" ове године примило је 24 радника, а ових дана биће расписан конкурс за пријем 10 приправника.

Хидроелектрана "Вишеград" пуштена је у рад на данашњи дан прије 22 године, а од 2004. године, од када је у пуној погонској спремности, на име надокнаде за акумулацијом потопљено земљиште за пет општина уплатила је 40 милиона КМ.

У Вишеграду ће, како је најављено, 21. децембра бити одржана презенатација идејног пројекта хидроелектрана "Бук Бијела" и "Фоча" које ће бити грађене на ријеци Дрини.