ХЕ Цијевна на Босни: Обезбијеђено 5.390.000 евра

Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања Споразума о финансирању и пројекту између КфВ-а, Франкфурт на Мајни, БиХ, Републике Српске и "Електро Добоја" за 5.390.000 евра за пројекат Хидроелектрана Цијевна 3 на ријеци Босни капацитета 13,8 мегавата, као и подизању одговарајућих бочних насипа. Циљ пројекта је стварање обновљивих извора […]

среда, 13 јула, 2011 / 21:00

Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања Споразума о финансирању и пројекту између КфВ-а, Франкфурт на Мајни, БиХ, Републике Српске и "Електро Добоја" за 5.390.000 евра за пројекат Хидроелектрана Цијевна 3 на ријеци Босни капацитета 13,8 мегавата, као и подизању одговарајућих бочних насипа.

Циљ пројекта је стварање обновљивих извора енергије, што ће допринијети одрживом економском расту БиХ, те глобалној заштити климе, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Предложени износ средстава за финансирање пројекта је 55.390.000 евра, од чега 5.390.000 представља грант из ИПА-е, а остатак су кредитна средства. Ова средства биће алоцирана на Републику Српску.

Савјет министара БиХ прихватио је на данашњој сједници иницијативу Министарства финансија и трезора за вођење преговора ради закључивања кредитног споразума између БиХ и Развојне банке Савјета Европе (ЦЕБ) за додатно финансирање Пројекта развоја здравственог сектора у износу од 9,2 милиона евра.
Средства су примарно намијењена за обнову, реконструкцију и изградњу нових амбуланти. На Федерацију БиХ биће алоцирано 5,5 милиона евра, а на РС 3,7 милиона.

Савјет министара утврдио је Приједлог основа за закључивање Споразума о финансирању између БиХ и Комисије Европских заједница у погледу "Програма прекограничне сарадње у Јадранском региону" на основу Инструмента за претприступну помоћ.

Општи циљ овог програма је јачање могућности за одржив развој јадранског региона усклађеном Стратегијом дјеловања међу партнерима. Укупни допринос ЕУ за финансирање овог транснационалног програма од 2007. до 2011. године износи 166.490.332 евра.

Сарадња укључује промовисање одрживог привредног и друштвеног развоја у пограничном подручју, рјешавање заједничких изазова у подручјима попут еколошке, природне и културне баштине, јавног здравства, те превенције и сузбијања организованог криминала, као и осигурање ефикасности и безбједности граница.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања Споразума између Фифе, Уефе, Савјета министара БиХ и Фудбалског савеза БиХ за Пројекат изградње тренинг кампа Фудбалског савеза БиХ у Зеници који ће се финансирати заједно са Фифом и Уефом с циљем подршке дугорочном развоју овог спорта у БиХ.

На овај начин Фифа ће Фудбалском савезу БиХ додијелити 600.000 долара за изградњу тренинг кампа у Зеници, а Уефа 3.950.000 евра.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања Споразума о гранту шведског Траст фонда (Пројекат заштите квалитета вода – Водовод и канализација Мостар) између БиХ и Међународне банке за обнову и развој у функцији администратора шведског Траст фонда.
Циљ пројекта је побољшање квалитета воде ријеке Неретве путем прикључивања на централни систем прикупљања отпадних вода корисника из централних дијелова долине Мостара и њиховог транспорта до постројења за пречишћавање.
Вриједност гранта је 3.455.747 долара с алокацијом на ФБиХ.