ХЕ Бочац: Производња већа од планиране

Предузеће Хидроелектрана /ХЕ/ "Бочац" на Врбасу за прва три мјесеца је за око 42 одсто кумулативно пребацило план производње. "Задовољни смо с обзиром на то да смо пребацили план, а посебно смо задовољни у односу на претходну годину", речено је Срни у Хидроелектрани "Бочац". У овом предузећу наглашавају да сваке године имају разне инвестиције, улагања […]

понедељак, 25 марта, 2013 / 12:02

Предузеће Хидроелектрана /ХЕ/ "Бочац" на Врбасу за прва три мјесеца је за око 42 одсто кумулативно пребацило план производње.

"Задовољни смо с обзиром на то да смо пребацили план, а посебно смо задовољни у односу на претходну годину", речено је Срни у Хидроелектрани "Бочац".

У овом предузећу наглашавају да сваке године имају разне инвестиције, улагања у ремонте и обнову постројења, али и у изградњу нових.

Извршни директор за инвестиције и развој у ХЕ "Бочац" Горан Милановић рекао је да постројење има око 30 година и да је логично да га обнављају и да се стално планирају инвестиције кроз разне ремонте.

"Поред тих инвестиција, улажемо и у инвестиције које су у функцији стварања нових капацитета. Једна од њих је обезбјеђивање услова за производњу електричне енергије за властите потребе, односно изградња такозване кућне турбине-мини хидроелектране", рекао је Милановић.

Он је додао да је, ипак, најзначајнија инвестиција која је планирана ове и наредних година изградња хидроелекране "Бочац два" на профилу компензационог базена гдје већ постоји брана.

"То је постројење које би се најбрже могло изградити и енергија произведена у ‘Бочцу два’ би требала бити и најјефтинија", нагласио је Милановић и појаснио да се још стварају услови за реализацију ове хидроелектране, те да је при крају идејни пројекат, а покренут је и поступак израде тендера за одабир произвођача опреме.

Он је навео да је у овој години планирано да се створи предуслов како би се 2014. године почело са главним пројектом, те истакао да је предузеће способно и спремно да само финансира нову хидроелектрану која би, према плану, крајем 2015. године требало да буде на мрежи.

У ХЕ "Бочац" вјерују да ће им Влада Републике Српске дати дозволу да крену у реализацију вриједне инвестиције изградње "Бочца два".