ХДЗ пристао: Срби у ХНК постају конститутивни

ХДЗ БиХ је након 21 годину коначно пристао признати Србе као конститутивни народ у Херцеговачко-неретванском кантону.

субота, мај 1, 2021 / 15:35

Управо на иницијативу ове странке, која је до сада блокирала сличне покушаје, предложене су уставне промјене које с односи се на конститутивност Срба у ХНК.

– Та иницијатива упућена је Влади ХНК-а и ми ћемо покушати у оквиру тих питања обухватити и она друга која се тичу институција које одавно немамо. Тако бисмо тренутно стање и основни правни акт кантона ускладили с оним што у пракси имамо – навео је допредсједавајући Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона Томислав Мартиновић.

– Сви заступници у Клубу Бошњака ће подржати приједлог кад дође од Клуба заступника ХДЗ-а, односно Хрвата… Ако Клуб ХДЗ-а буде "за” с наше стране нема проблема – коментирао је споменуту иницијативу и предсједавајући Скупштине ХНЖ-а Шериф Шпаго.

Подсјетио је како од 2017. године у скупштинској процедури постоје амандмани које су утврдили Клуб заступника Бошњака у претходном сазиву и Клуб заступника Срба, а који се односе на конститутивност српског народа и равноправну употребу српског језика и писма.

Уставни суд Босне и Херцеговине је у јулу 2000. године донио хисторијску одлуку којом се од два ентитета, Федерације БиХ и Републике Српске (РС), тражи да измијене своје уставе како би се осигурала пуна равноправност три "конститутивна народа” на читавом подручју БиХ.

Након што је ова одлука донесена, у наредних неколико година, осам кантона (Кантон Сарајево, Тузлански кантон, Зеничко-добојски кантон, Босанско-подрињски кантон, Унско-сански кантон, Средњебосански кантон, Западнохерцеговачки кантон и Кантон 10) је измијенило свој Устав како би Срби добили статус конститутивност.

Данас, само два кантона не признају Србе као конститутивни народ, а то су Посавски кантон и Херцеговачко-неретвански кантон. У оба спорна кантона ХДЗ је на власти био већи дио времена од 2000. године до данас.Оставите одговор