11:03 Корона вирус = Двије милијарде отказаних летова и 252 милјарди $ губитка10:58 Ненад Стевандић: Централна банка БиХ служи ММФ, а не потребама народа09:42 Аљбин Курти и Харис Силајџић – „Ко хоће веће изгуби и оно из вреће“09:36 За Мајду Татаревић из Митровићевог министарства свете ријечи су: КОВИД-19 и ЦЕФТА09:20 Горе од Другог свјетскот: Италијан Луиђи тражи од НАТО да у борби против корона вируса сарађује са Русијом09:13 Баштионик дарује помоћ црквених општина Шарговац и Ребровац радницима УКЦ БЛ09:02 Свјетска банка рекламира кредитну линију у доба свјетске пандемије (наравно код Срба латиницом)08:54 МСУРС и Француска помјерају за новембар: Нема Ноћи музеја, али нема ни латиничења!08:44 Беспотребно: Мексичка влада забранила производњу пива Корона08:37 Поводом блокаде Восток.РС од стране Фејсбука, огласило се Министарство иностраних послова Русије (ВИДЕО)

ХДЗ Мостар против људи без докумената: Ово се у Сарајеву зове државни удар

Мостарски одбор ХДЗ-а сматра да је министар безбједности БиХ Драган Мектић без законског основа смјестио велики број илегалних миграната у Избјеглички центар у Салаковцу код Мостара, те је позвао бошњачке странке и надлежне институције да осуде незаконито и неуставно дјеловање.

субота, 19 маја, 2018 / 22:05

Из овог одбора истичу да је комесар Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Илија Ласић имао законско право да јуче на Иван-седлу заустави конвој са мигрантима, јер се одлука Савјета министара односила на смјештај тражилаца азила у Салаковац, а не илегалних миграната.

„Позивамо бошњачке политичке странке и надлежне институције да јасно и недвосмислено осуде незаконито и неуставно дјеловање, јавне покличе на блокирање града барикадама и насиље према МУП-у на подручју Мостара, те веома приземно, лицемјерно искориштавање судбина мигранта“, истакнуто је у саопштењу.

Мостарски ХДЗ напомиње да су у Салаковац стигли мигранти који су мјесецима били по парковима у Сарајеву, те притом нису изразили жељу да траже за азил, а да онима који су имали такве намјере Мектић није омогућио да у законском року поднесу захтјев у Сарајеву.

„Министар Мектић је омогућио да у Избјеглички центар Салаковац који је отвореног типа дођу странци без докумената, без икаквог статуса и којима није у складу са Законом о странцима ограничено кретање“, наводи се у саопштењу.

Мостарски ХДЗ пита Мектића ко ће бити надлежан за илегалне имигранте када изађу из центра, када им буде потребна љекарска помоћ, те хоће ли у тада бити надлежан ниво БиХ, града или кантона.

Овај одбор је оцијенио да су посљедња догађања у вези са мигрантском кризом у БиХ показала неспремност надлежних да се одговорно супротставе овом проблему, али и да су демаскирале и показале стварне политике које се воде у БиХ.

„Потврђен је паралелни неуставни и незаконити начин доношења одлука, кориштења институција и овлаштења с посљедицом нарушавања мира, реда и укупног безбједносног стања“, закључили су у мостарском ХДЗ-у.

Припадници МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона јуче су на Иван-седлу зауставили конвој од пет аутобуса са 270 миграната, који су кренули из Сарајева у Избјеглички центар у Салаковцу. Послије вишечасовног чекања они су пропуштени према Мостару.

Комесар кантоналног МУП-а Илија Ласић саслушан је јуче у просторијама Агенције за истраге и заштиту БиХ у Мостару у вези са околностима блокаде уласка миграната у Херцеговачко-неретвански кантон.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *