ХДЗ БиХ: Подршка оснивању ХАЗУ БиХ

Предсједништво ХДЗ-а БиХ данас је подржало оснивање Хрватске академије знаности и умјетности БиХ (ХАЗУ БиХ). Предсједништво ХДЗ БиХ од свих тијела Хрватског народног сабора (ХНС) захтијева активно укључивање у реализовање овог закључка – саопштено је из ове странке. Главно вијеће ХНС-а раније је подржало иницијативу и активности на оснивању ХАЗУ-а БиХ. Идеја о оснивању ове […]

понедељак, 18 јула, 2011 / 16:59

Предсједништво ХДЗ-а БиХ данас је подржало оснивање Хрватске академије знаности и умјетности БиХ (ХАЗУ БиХ).

Предсједништво ХДЗ БиХ од свих тијела Хрватског народног сабора (ХНС) захтијева активно укључивање у реализовање овог закључка – саопштено је из ове странке.

Главно вијеће ХНС-а раније је подржало иницијативу и активности на оснивању ХАЗУ-а БиХ. Идеја о оснивању ове институције у јавности су се појавиле и много раније а многи су то протумачили као одговор на оснивање Бошњачке академије наука и умјетности (БАНУ).

Слично као што и БАНУ, и идеја о ХАЗУ БиХ изазвала је супротна реаговања и јавности и лица из јавног живота и интелектуалаца. Док једни сматрају да је Хрватима у БиХ потребна једна оваква институција, која би требала водити рачуна о развоју образовања, науке, културе, умјетности, медија, очувању језика, и сл., други сматрају како се ради о чистом политикантству, као што је то случај и са БАНУ.

Без обзира на то, према доступним информацијама, ова институција могла би заживјети већ од јесени, а чланство би требали узети бројни хрватски интелектуалци.

Као најозбиљнији кандидати за чланство у академији фигурирају познати професори са Свеучилишта у Мостару, а медији су већ спомињали да највеће шансе да заузме предсједничку функцију има Владо Мајсторовић, ректор Свеучилишта у Мостару, док за најозбиљнијег противкандидата слови професор Јаков Пехар.

На сједници Предсједништва ХДЗ-а БиХ било је ријечи о стању у школству у БиХ односно у Хрвата у БиХ, а један од закључака је да ХДЗ БиХ инсистира на провођењу одлуке Уставног суда Федерације БиХ (ФБиХ) која се односи на закон о министарским, владиним и другим именовањима ФБиХ и надлежностима из области образовања те културе и спорта.

Предсједништво ХДЗ БиХ инсистира и на хитном доношењу закона о високом образовању којим би био дефинисан статус Свеучилишта у Мостару, као и на журном формирању Завода за школство за школе на хрватском језику.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *