ХДЗ 1990 јавља да их је ПДП позвао на Јахорину

У организацији Политичког форума Партије демократског прогреса на Јахорини је у раздобљу од 10. до 12. свибња 2019. године организиран други модул четврте генерације Политичке академије ПДП. Циљ академије је изабраним кандидатима и кандидаткињама пружити конкретна и практична знања из области бизниса, господарства, политике и политичког маркетинга.

понедељак, 13 маја, 2019 / 12:42

На академији судјелују млади лидери и професионалци из различитих сектора друштва који су на другом модулу имали прилику слушати о темама као што су преговарање, коалирање и култура политичког дијалога у Босни и Херцеговини. О култури политичког дијалога у оквиру панел дискусије говорио је главни тајник ХДЗ – а 1990 господин Ивица Гашпар.

Уз господина Гашпара назочнима су се обратили предсједник Партије демократског прогреса господин Бранислав Бореновић и предсједник Независног блока господин Сенад Шепић. У свом излагању главни тајник Гашпар је изразио дубоку забринутост тренутним стањем и ниском разином културе дијалога политичких странака и истакнуо да је још од оснутка па све до данас једна од кључних мисија ХДЗ-а 1990 једна нова култура дијалога у политици уопће. Нови начин комуникације који треба полазити од тога да се у БиХ идентитети као њен суштински дио, како национални тако индивидуални, требају хармонизирати, а не конфронтирати, да се води дијалог о отвореним и сложеним питањима.

Тај дијалог се треба водити темљем аргумената политичке културе дијалога, уважавањем суговорника и партнера јер овдје нитко сам ништа не може ријешити. У том смислу ХДЗ 1990 сматра да у медијском простору као политички субјекти требају се наметнути нова правила игре, да се једноставно осуђују појединци који користе говор мржње и да се отвара простор за аргументирани дијалог.

Такођер, важно је едуцирати кроз политичке академије у оквиру политичких странака младе људе који ће бити спремни водити нове политичке процесе и колико се год чинило да смо у једном безнађу и апатији то је једини исправан пут, та наша упорност у унапрјеђењу културе дијалога у БиХ.