Хасић: Корупција главна препрека економском развоју БиХ

Корупција представља најизраженију препреку економији која у БиХ пријети да поништи све резултате постигнутих ефеката у прошлости, упозорава економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић. Хасић сматра да је на сцени економско слабљење БиХ и да је крајње забрињавајуће што заостаје за сусједним земљама, а као кључни проблем наводи то што власти ништа не чине […]

субота, октобар 6, 2012 / 16:32

Корупција представља најизраженију препреку економији која у БиХ пријети да поништи све резултате постигнутих ефеката у прошлости, упозорава економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић.

Хасић сматра да је на сцени економско слабљење БиХ и да је крајње забрињавајуће што заостаје за сусједним земљама, а као кључни проблем наводи то што власти ништа не чине да ухвате корак са европским интеграцијским процесима.

"Дневни аваз" наводи да су послије негативних економских показатеља у прва три квартала ове године стручњаци закључили да се БиХ налази у рецесији.

Агенција за статистику БиХ саопштила је да је БиХ прва два квартала окончала с негативном стопом промјене индустријске производње у износу од 5,4 одсто, а пад се биљежи у области вађења руде и камена, прерађивачке индустрије и производње електричне енергије.

На почетку трећег квартала дефицит спољнотрговинске размјене нарастао је на 4,85 милијарди КМ. У том периоду без посла је било 539.366 лица, а број запослених је у односу на исти период 2011. смањен за 0,2 одсто и износио је 688.982.

Професор на Економском факултету у Сарајеву Мурис Чичић наводи да БиХ мора имати стабилну власт која може одговорити ударима на тржиште и која ће предузимати активне мјере.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *