Хасић: Домаћој прехрамбеној индустрији пријети колапс?

Уколико власти у БиХ не предузму хитне мјере, домаћа прехрамбена индустрија биће пред колапсом због уласка Хрватске у ЕУ, упозорио је данас у Сарајеву економски аналитичар у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић. "Улазак наших сусједа у ЕУ 1. јула 2013. године онемогућиће компанијама из БиХ да према садашњим условима извозе робу у Хрватску, која им […]

среда, новембар 30, 2011 / 13:28

Уколико власти у БиХ не предузму хитне мјере, домаћа прехрамбена индустрија биће пред колапсом због уласка Хрватске у ЕУ, упозорио је данас у Сарајеву економски аналитичар у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић.

"Улазак наших сусједа у ЕУ 1. јула 2013. године онемогућиће компанијама из БиХ да према садашњим условима извозе робу у Хрватску, која им је најзначајније тржиште“, рекао је Хасић на конференцији за новинаре.

Он је подвукао да су, иако је БиХ тражила седам граничних прелаза, ЕУ и Хрватска прихватиле да само два прелаза на 1 010 километара границе буду опремљена за контролу извоза прехрамбених производа.

“Уколико се нешто врло брзо не промијени, значајан дио извоза млијечних производа, меса и јаја из БиХ у Хрватску мораће да буде укинут када се Хрватска придружи ЕУ. То ће посебно бити тешко за мале произвођаче, а додатни трошкови транспорта би могли да униште њихове послове“, прецизирао је Хасић.

Према његовим ријечима, институције власти у БиХ морају хитно да донесу и ускладе поједина законска рјешења са европском легислативом, а неопходно ће бити и успостављање лабораторија које ће вршити контролу квалитета у складу са стандардима ЕУ.

“Производња млијека и млијечних производа представља једну од ријетких прехрамбених дјелатности у БиХ која остварује спољнотрговински суфицит, и уколико не будемо имали акредитоване лабораторије, извоз ових артикала може бити у потпуности блокиран“, нагласио је Хасић.

С циљем брже припреме БиХ за ублажавање посљедица уласка Хрватске у ЕУ, он је позвао власти у БиХ да хитно донесу закон о систему државне помоћи, да обезбиједе финансијска средства и формирају фондове за подршку надлежним институцијам и привреди у процесу усклађивања рада и стандарда са ЕУ.

Хасић је навео да би од ЕУ и Хрватске требало затражити омогућавање прелазног периода примјене прописа ЕУ на пласман домаћих производа на тржиште Хрватске, од момента њеног уласка у ЕУ.

БиХ је за првих девет мјесеци ове године остварила спољнотрговинску размјену са Хрватском од око 17,5 милијарди КМ, при чему је извоз био 6,3 милијарде КМ, а увоз 11,2 милијарди КМ, што је резултовало дефицитом од око 4,9 милијарди КМ. /крај/об/сп /фото/Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *