Хармоникаши из Угљевика иду на олимпијаду у Сочи?

Оркестар ОШ «Алекса Шантић», «Хармоника» из Угљевика из Републике Српске учествује у отвореном конкурсу креативних тимова – једног од најамбициознијих пројеката у Сочију – Културна олимпијада. Разговарамо са првим човеком оркестра "Хармоника" из Републике Српске из Угљевика, а који су се пријавили за Културну олимпијаду у Сочију 2014. године, господином Славком Николићем. Према досадашњим резултатима […]

среда, 21 августа, 2013 / 22:40

Оркестар ОШ «Алекса Шантић», «Хармоника» из Угљевика из Републике Српске учествује у отвореном конкурсу креативних тимова – једног од најамбициознијих пројеката у Сочију – Културна олимпијада.

Разговарамо са првим човеком оркестра "Хармоника" из Републике Српске из Угљевика, а који су се пријавили за Културну олимпијаду у Сочију 2014. године, господином Славком Николићем. Према досадашњим резултатима гласања оркестар "Хармоника" се налази на изванредном деветом месту међу више од пет стотина кандидата за финалисте Културне олимпијаде.

Проглашење учесника финала ће бити одржано 10. септембра, а гласање ће трајати до 28. августа. Славко, каква су Ваша очекивања с обзиром на одличан рејтинг и с обзиром да је Ваш оркестар један од ретких оркестара који је из земље изван Руске Федерације?

– Очекивања, искрено да кажем … Ми смо се пријавили. Шта ће бити, биће. Наравно да би много волели да учествујемо у томе. То ми је чак и животна жеља да учествојемо на Културној олимпијади у Сочију у Русији. То би било нешто прелепо и један, стварно сан, у ствари догодио би се остварени сан када би успели да одемо на Олимипијаду.

Нас је контактирала и госпођа Јулија Шандарева која се налази у организационом одбору Културне олимпијаде и на њено опште задовољство и изненађење било јој је веома драго због одличног рејтинга оркестра, те је срдачно пожелела успех оркестру и што већи број гласова на сајту Културне олимпијаде.

– Знате шта, нама је веома драго што се је то тако све догодило и што се за нас чуло и у далекој Русији. Нажалост, много би имали гласова више, односно доста људи не зна како да гласа, доста људи само "лајкује". Било би још више гласова да је мало једноставније процедура. Ви рекосте да има преко петсто пријављених за наступ у Сочију, а ми смо на деветом месту. Самим тим нам је већ веома драго. Већ смо нешто успели. Ако би стварно успели да одемо у Сочи, то би за нас много значило. Нормално и за Републику Српску, за место Угљевик, овде одакле су деца, а надам се и за БиХ и за све људе који воле да нас слушају.

Господине Славко, желимо Вама и оркестру "Хармоника" да буде изабран у финале, а што верујемо да хоће и тренутно су веома велики изгледи да буде изабран у финално такмичење за победника на Културној олимпијаду у Сочију.

– Хвала Вам много и у моје име и у име деце и то би онда стварно била круна мог рада и рада деце, пошто ми апсолутно, ево комплетан распуст смо посветили вежбању и раду и доста смо наступа имали. Дали смо све од себе, оно што је у нашој моћи. Сада је нормално до публике. Шта год да буде, ако ништа, било нам је драго што смо се кандидовали и што тренутно котирамо на деветом месту од толико кандидата.

Да подсетимо, оне који би желели да гласају и подрже оркестар "Хармоника", да то могу урадити на сајту Културне олимпијаде до 28. августа на следећој страници:

http://culture.sochi2014.com/year2013/competition/movie/id17428/works/work17584/

Начин гласања је: кликнути "Авторизуйтесь для голосования", одабрати начин регистрације, нпр. путем Фејсбука, те кликнути на звездицу да би гласали.

Желимо успех и одлазак на Културну олимпијаду у Сочију, оркестру "Хармоника".

Вања Савићевић,