Хапшења и саслушања у случају Алумина

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције Зворник ухапсили су данас неколико лица у вези са случајем Алумина”, сазнаје АТВ.

петак, август 31, 2018 / 14:46

Према информацијама АТВ-а, у току је саслушање осумњичених лица.

Како наводи извор АТВ-а на саслушању су: Соња Рубеж, настањена у Зворнику, Ненад Рубеж, настањен у Зворнику, Гордан Вуковић , настањен у Зворнику, Цвјетко Маринковић, Пајо Петковић настањен у Зворнику, Чедомир Зеленовић (1950) настањен у Зворнику.

Они се, према информацијама АТВ-а, сумњиче да су заједно са другим осумњиченим лицима Владимиром Романовим, Миндаугасом Казакевичиусом, Римантасом Балсисом, Мартинасом Угианскисом, Виргинијус Вајегом, Оксаном Ковтун, Еленом Москалевом, Гиедриусом Григалиусом и Арвидасом Сканасом (сви из Литваније), у дужем временском периоду, чинили удружење формирано са циљем вршења кривичних дјела “Злоупотреба службеног положаја или овлашћења” из члана 347 став 4 Крвичног закона Републике Српске и “Фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа” из члана 274. Кривичног закона Републике Српске, а у вези са чланом 23 истог Закона..

Ухапшеним лицима се ставлчја на терет да је суштински смисао извршења свих тих кривичних дјела био да се противзаконитим дјеловањем на штету ФГ „Бирач“ а.д. Зворник и њених зависних привредних друштава прибави противправна имовинска корист лицу Владимир Романов, а посредством АБ „Укио Банкас“ из Литваније чији је Романов био већински власник, те посредством привредних друштава АБ „Кауно тиекимасфилиалас“, АБ „Асоцијуото турто валдyмас“, УАБ „Балкан Инвест“, УАБ „Енерголинија” (сви из Литваније) и „Виеwсиде Маркетс Инц.“ са Британских Дјевичанских Острва која су преко капитала или управљачких структура била повезана са АБ „Укио Банкас“, а тиме и са корпорацијом УАБ „Укио Банко Инвестиционе групе“ из Литваније у којој је Владимир Романов такође посједовао акције, и који је такву имовинску корист преко истих субјеката убацио у легалне новчане токове у иностранству чиме је прикрио њихово незаконито поријекло, чиме је организовање и дјеловање криминалног удружења испунило своју суштинску сврху.

Владимир Романов, Миндаугас Казакевичиус, Римантас Балсис, Мартинас Угианскис, Виргинијус Вајега, Оксана Ковтун, Чедомир Зеленовић, Соња Рубеж, Елена Москалева, Гиедриус Григалиус и Арвидас Сканас осумњичени су да су починили кривично дјело „Удруживање ради чињења кривичних дјела“ из члана 249 став 1 КЗ БиХ у вези са кривичним дјелом „Прање новца“ из члана 209 став 3, а у вези са ставом 1 КЗ БиХ.

Привредно друштво ФГ „Бирач“ а.д. Зворник, „Алумина“ д.о.о. Зворник, „Механика“ д.о.о. Зворник, „Алусил“ д.о.о. Зворник, „Бирач Енерго“ д.о.о. Зворник и Рудник боксита „Сребреница“ а.д. Сребреница су описаним радњама пријављеног криминалног удружења оштећени за износ од најмање 188.000.000,00 КМ.

Након саслушања осумњичених лица, Тужилаштву БиХ ће бити достављена допуна Извјештаја која представља наставак реализације активности полицијских службеника Управе криминалистичке полиције од 07.06.2018. године када је Тужилаштву БиХ достављен Извјештај о почињеним кривичним дјелима.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *