Хан Пијесак: Монографија о животу и дјелу Јефте Дедијера

У Народној библиотеци "Бранко Чучак" на Хан Пијеску синоћ је представљена монографија "Јевто Дедијер, живот и дјело", аутора Милована Пецеља. Директор библиотеке Озренка Ђурић рекла је да је ова књига илустрована бројним историјским документима од којих посебан значај имају Дедијерове преписке са угледним научним и културним радницима. Ђурићева је напоменула да је антропогеограф Дедијер израдио […]

недеља, 18 децембра, 2011 / 08:40

У Народној библиотеци "Бранко Чучак" на Хан Пијеску синоћ је представљена монографија "Јевто Дедијер, живот и дјело", аутора Милована Пецеља.

Директор библиотеке Озренка Ђурић рекла је да је ова књига илустрована бројним историјским документима од којих посебан значај имају Дедијерове преписке са угледним научним и културним радницима.

Ђурићева је напоменула да је антропогеограф Дедијер израдио прву карту Југославије 1918. године.

Говорећи о Дедијеру, аутор је испричао да је овај знаменити научник докторирао 1907. године у Бечу, да је био уредник часописа "Српска ријеч" и "Преглед" и аутор неколико литерарних пасажа и научних радова који показују његову даровитост.

Пецељ је за монографију о животу и дјелу Јевте Дедијера 2010. године добио награду "Владимир Ћоровић".

Милован Пецељ, професор на Географском факултету у Београду, био је министар просвјете и културе Републике Српске 2005. године. Пецељ је објавио 11 књига и више од 140 стручних и научно популарних радова.Оставите одговор