Хан пијесак – блокада

ХАН ПИЈЕСАК – Пореска управа Републике Српске блокирала је рачун Јавном комуналном предузећу "Јавор" због 16.000 КМ дуга по осново доприноса и пореза на плате. У овој фирми истичу да је тешка ситуација у фирми узрокована несавјесним односом потрошача и да та дуговања потрошача пријете потпуном колапсу "Јавора", чији је рачун од јуче блокиран. "Општина […]

петак, 15 априла, 2011 / 10:51

ХАН ПИЈЕСАК – Пореска управа Републике Српске блокирала је рачун Јавном комуналном предузећу "Јавор" због 16.000 КМ дуга по осново доприноса и пореза на плате.

У овој фирми истичу да је тешка ситуација у фирми узрокована несавјесним односом потрошача и да та дуговања потрошача пријете потпуном колапсу "Јавора", чији је рачун од јуче блокиран.

"Општина као главни суфинансијер не може подмирити све потребе наше фирме, а ми не можемо да наплатимо наше услуге. Зачарани круг полако стеже омчу око врата `Јавора` и једини излаз је искључење са мреже великих дужника", рекао је вршилац дужности директора ЈКП "Јавор" Чедо Голијан.

Из 2010. године потраживања "Јавора" за пружене услуге износила су 116.618 КМ, а наплативост је била свега 55 одсто или 43.409 КМ. Највећи дужници су правна лица чија дуговања прелазе 20.000 КМ.

"Јавор није подносио тужбе за неплаћање комуналних услуга у 2010. години, али у овој години ће бити тужби. За 19. април сазвана је сједница Надзорног одбора у проширеном сазиву гдје ћемо предложити искључивање са градске мреже 15 највећих дужника. Сједници би требали присуствовати и представници руководства општине", рекао је Голијан.