Хакери украли новац са рачуна у Бањалуци

“Независне новине” пишу да је напад највјероватније изведен из Кине и Америке и да су жртве напада већином клијенти Сбер банке, али је новац нестао и са једног рачуна у Раиффеисен банци. У питању је неколико хиљада марака. Бањалучанин А.Б., клијент Сбер банке, каже да је све почело у четвртак око 17 часова када је […]

субота, 19 септембра, 2015 / 12:24

“Независне новине” пишу да је напад највјероватније изведен из Кине и Америке и да су жртве напада већином клијенти Сбер банке, али је новац нестао и са једног рачуна у Раиффеисен банци. У питању је неколико хиљада марака.

Бањалучанин А.Б., клијент Сбер банке, каже да је све почело у четвртак око 17 часова када је из банке СМС поруком стигло обавјештење да је са рачуна скинуто 800 марака.

“Кад сам то видио, био сам јако изненађен. Одмах сам се упутио у банку, а у међувремену сам добио и другу поруку гдје сам обавијештен да ми је још 800 КМ скинуто са рачуна”, испричао је он.

Како каже, кад је дошао у банку у насељу Обилићево схватио је да није једини који је преварен.

“У банци је било десетак људи који су имали исто питање: шта се дешава с новцем? Створила се права паника. Збуњени су били и запослени који нису одмах имали представу шта се дешава. Рекли су нам да идемо кући и да ћемо о свему бити благовремено обавијештени. Данас (петак) мој рачун је блокиран”, казао је он.

У Центру јавне безбједности Бањалука (ЦЈБ) у петак су кратко рекли како је пријава по овом случају запримљена, те да је рад на предмету у току.

Из Сбер банке су саопштили како су примијетили неовлаштен промет путем рачуна, те да је одмах покренута интерна истрага.

“На основу веома брзог и ефикасног поступка истраге банка је дошла до закључка да су у Бањалуци неовлаштено учитани и искориштени подаци са картица одређеног броја клијената. На основу ефикасне реакције банке блокиране су пријављене картице, а у сврху заустављања неовлаштеног прометовање по истима”, речено је у овој банци.

Додају како су клијенти којима је картица блокирана обавијештени путем СМС-а, те ће им нова картица бити израђена у току наредне седмице, а о трошку банке.

“С циљем подизања степена безбједности на још виши ниво блокиране су трансакције са Кином, државом из које су трансакције вршене, на наредних 72 часа”, речено је у овој банци, из које поручују како ће сав новац који је нестао с рачуна бити намирен наредне седмице.

Посла са хакерима имала је и Раиффеисен банка јер је око 1.000 КМ скинуто са рачуна једног клијента у Бањалуци и то у петак један час иза поноћи, а извор Независних тврди да је трансакција извршена из Америке.0 КОМЕНТАРА

  1. Овима и треба поскидати!
    То је све ситна боранија и будале које још увијек вјерују у државу,систем, владе, председнике…,
    Сигурно и Будимир Станковић држи новац у банкама, Баја енд цомпани…,
    ГЕПЕЦИ, ЋУПОВИ, ЗЛАТНИНА…то су њихове банке!

Коментариши