Хаг: Привремено пуштен још један првак Херцег Босне

Расправно вијеће Хашког суда, неколико дана након пуштања на привремену слободу Јадранка Прлића, премијера Херцег-Босне, парадржаве босанских Хрвата, одлучило је да на три мјесеца пусти и бившег начелника Главног штаба Хрватског већа одбране (ХВО) генерала Миливоја Петковића, објавио је Хашки суд. Јемство за његово пуштање дала је Хрватска, а он ће боравити у Сплиту. Прлић […]

петак, децембар 2, 2011 / 08:31

Расправно вијеће Хашког суда, неколико дана након пуштања на привремену слободу Јадранка Прлића, премијера Херцег-Босне, парадржаве босанских Хрвата, одлучило је да на три мјесеца пусти и бившег начелника Главног штаба Хрватског већа одбране (ХВО) генерала Миливоја Петковића, објавио је Хашки суд.

Јемство за његово пуштање дала је Хрватска, а он ће боравити у Сплиту.

Прлић и Петковић, заједно с још четворицом Хрвата из БиХ, војних и политичких руководилаца Херцег Босне чекају у хашком притвору изрицање неправоснажне пресуде.

Као и код Прлића, и код Петковића датум изласка на привремену слободу као и услови боравка на слободи остају тајни, а објављено је тек да ће боравити у Сплиту и да је Хрватска дала јемства.

У одлуци се наводи да ће Петковић, као и Прлић, након што прођу три мјесеца моћи да затраже продужења боравка на привременој слободи.

Хашко тужилаштво је већ уложило жалбу на одлуку о пуштању Прлића на слободу, па је предсједник Хашког суда формирао Жалбено вијеће које ће о тому одлучивати.

Прлић је заједно с пет бивших политичких и војних руководилаца Херцег-Босне у хашком притвору од 5. априла 2004. године. Хашко тужилаштво је премијера Прлића, министра одбране Бруну Стојића и команданте Главног штаба Хрватског веће одбране (ХВО) генерале Миливоја Петковића и Слободана Праљка, команданта војне полиције ХВО Валентина Ћорића и шефа канцеларије за размену заробљеника Берислава Пушића, оптужило за злочине почињене у оквиру удруженог злочиначког подухвата коме је на челу био бивши хрватски предсједник Фрањо Туђман и чији је циљ било етничко чишћење подручја Херцег-Босне које су хтјели припојити Хрватској у циљу стварања „Велике Хрватске”. Суђење је почело у априлу 2006. и претворило се у једно од најдужих и најкомплекснијих суђења пред Хашким судом уз 10.000 доказа.

У марту ове године одржане су завршне ријечи, па се отад чека пресуда која ће, према службеним најавама из Хашког суда, бити изречена најраније у јуну 2012. године.

Хашко тужилаштво је у завршним ријечима затражило да их се прогласи кривима, па су тужиоци за Прлића, Стојића, Праљка и Петковића затражили по 40 година затвора, за Ћорића 35 а за Пушића 25 година затвора, док су одбране затражиле њихово ослобађање. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *