Хаг пресудио доживотно иживљавање над херојем Младићем

Вијеће хашког трибунала осудило је некадашњег врховног комаданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора. Ријеч је о првостепеној пресуди.

среда, 22 новембра, 2017 / 12:51

Суд је одлучио да је Младић крив за 10, од 11 тачака оптужнице. Није крив само за геноцид у шест општина у БиХ. Хашки трибунал је овом пресудом окончао рад, а иако и одбрана и тужилаштво имају право жалбе, о њима ће одлучивати други суд.

Младић је осуђен за геноцид у Сребреници, истребљење, злочин против човјечности, убиство, кршење закона и обичаја ратовања, депортације, нехумано дјело прислилног премијештања, терорисање, нападе на цивиле, кршење обичаја ратовања, узимање талаца.

Младић избачен из суднице

Некадашњем врховном комаданту Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу позлило је током изрицања пресуде у хашком трибуналу. Младић је претходно тражио паузу, а након повратка у судницу због непримјереног понашања удаљен је из суднице. Хашки трибунал требало би данас да објави првостепену пресуду Младићу, поводом оптужби за геноцид над муслиманима и за друге ратне злочине.

Младић је присуствовао почетку изрицању пресуде, али је око 10:40 затражио паузу која је трајала до 11:30. Младићев адвокат је након паузе казао да Младић има кризу хипертензије. Притисак му је био 170.

Одбрана је тражила прекидање изрицање пресуде или читање само коначне пресуде, али је то Вијеће суда одбило. Младић је потом бурно реаговао, па је судија наредио да буде удаљен из суднице.

Како преносе медији, Младић је викао да је узбуђен и да је све "лаж". "Срам вас било, све је лаж што сте рекли", казао је Младић. Након опомене Младић није хтио да сједне, па је судија Орие наложио да га обезбјеђење удаљи из суднице. Младић из посебне просторије пратио наставак читања пресуде.

Потврђен геноцид у Сребреници, не и у другим општинама

Пресуда, након три и по године суђења и још годину вијећања донијело је судско вијеће на челу са судијом Алфонсом Оријеом.

Суд је оцијенио да су у неколико општина у БиХ почињена убиства која су предстваљала злочин против човјечности, али не и геноцид. У општинама Бања Лука, Бијељина, Фоча, Кото Варош, Приједор, Пале, Сански Мост, Соколац и Власеница почињени су злочини депортације и присилног прогона, рекао је судија Ори.

"Извршавана су масовна убиства, а према заробљеним је показивано мало или нимало поштовања", оцијенио је хашки суд. Констатовано је и да је у неколико општина учињена депортација и присилно премјештање.

Када је ријеч о злочинима у Сарајеву, ријеч је о убијању стотина цивила, и то током њихових свакодневних активности, оцијенио је хашки трибунал. Наведен је случај страдања на пијаци Маркале.

Говорећи о геноциду у Сребреници, Вијеће је оцијенило да је Младић потписао директиву којом се позива на извођење стратешке операције против енклаве са намјером да она нестане, да буде испражњена од становништва и да се то подручје претводи у српску енклаву.

Младић је оптужен за геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева и отимање "плавих шљемова" УН.

Вијеће је оцијенио и да су војници ВРС-а починили геноцид у Сребреници, јер су физички намјеравали да униште босанске муслимане.

Младић избачен након што је викао судији Младић избачен након што је викао судији "лаж, лаж"

Младић је одмахивао главом током Оријевог излагања о Сребреници и то након тврдње да је послије одлука које су потписали Радован Караџић и Младић постојала јасна намјера да се Сребреница "испразни" и да се претвори у српску територију.

Укупно му се судило 530 дана, уз укупно 591 свједока од којих се 377 појавило у судници. Од тога, одбрана је позвала 208, а тужилаштво 169. Изнијето је 9.914 доказа.

Подсјетимо, Младић се први пут појавио пред судом у Хагу у јулу 2011. године, када се није изјаснио о кривици, а у његово име је веће Трибунала завело да се изјаснио као да није крив. Суђење је званично почело годину дана касније, 16. маја 2012. године.10 КОМЕНТАРА

 1. Банда белосветских окупатора и колонизатора имала је још једну прилику да се покаже на делу.
  Ратко Младић је наш херој борац, генерал за пример.
  Суд у Хагу није прави суд већ политичко тело, рука НАТОа. Сваки српски војник и политичар који је осуђен пред Хагом мора се сматрати неосуђиваним јер је Хаг са случајем Готовина показао да је политички орган. Тда је дански судија Харкоф потврдио да је председник суда, Мерон, Американац, наредио да се хрватски генерали ослободе. После тога, ни једна пресуда суда у Хагу не може бити правно ваљана, само терорисање и невиних и стварних криваца.
  Нико не спори да је било злочина,да има злочинаца, али, Хашки суд је пропустио прилику да то процесуира.
  Ратко Младић је наш понос и херој. Бошњаци неће овим добити ништа осим мржње српских националиста а Руси пожељног партнера за размештање својих најјачих војних ефектива на Балкану. Ја прижељкујем лансере ракета са метама Лондон, Лондон, па опет Лондон…углавном англосаксонске мете да буду.

  1. Pa što te ta govnaru ne podseti ko je ređao balvane, slao zlikovce da u praksi pokažu kako se komšiji jebe keva.Smrdonja bi da „provuče“ po neku lukavu, ali se usrao.

 2. Pakšu i kukavica, sjedio kao miš sa onim drugim glavonjom u Žepu kad je padalo sve ’95. Heroj koji dok je imao više oružja imao i muda, kad se ova druga bagra opremila popušio ga, kao i cijela VRS.
  Žalosno je samo što njegovi drugari dudlaković, izmetbegović i kompanija nisu sa njim, ali jbg Srbi su napravili mnogo veća sranja pa mu to dođe kao kompenzacija.

  1. U pravu si bosanski kurdu.
   Vidis i hrvati poklase pola miliona Srba a 50 godina kasnije protjerase jos toliko pa dobise za nagradu drzavu.
   A pavelic umro u spaniji od starosti i ja sam mu vec jednom piskio na grobu posli utakmice Lige Sampiona u Madridu .
   I Srbima je ostala drzava i poslije Karadzica i Mladica jbg. ovaj put niste mogli ponoviti Jasenovac i ostala stratista po bivsoj bih.
   Samo vi podmukli turci ste dobili sta ste i zasluzili ( rezervat od 5 kantona sa turskom vecinom )

  1. Prijavi se kod bakira eno skuplja praznoglave fundamentaliste poput tebe da opet potore zemlju za njegove vlazne snove

Оставите одговор