ХАГ: Поднесена тужба против Папе Бенедикта XVI

Главном тужиоцу Међународног кривичног суда у Хагу, професору др Луису Морену Окампу, 14. фебруара ове године послата је "Кривична пријава против др Јозефа Рацингера, папе Римокатоличке цркве, због злочина против човечности према чл. 7 Статута Међународног кривичног суда". Тужбу против папе поднијела су двојица немачких адвоката, др Кристијан Зајлер и др Герт-Јоаким Хецел, вођени увјерењем […]

уторак, 21 јуна, 2011 / 11:42

Главном тужиоцу Међународног кривичног суда у Хагу, професору др Луису Морену Окампу, 14. фебруара ове године послата је "Кривична пријава против др Јозефа Рацингера, папе Римокатоличке цркве, због злочина против човечности према чл. 7 Статута Међународног кривичног суда".

Тужбу против папе поднијела су двојица немачких адвоката, др Кристијан Зајлер и др Герт-Јоаким Хецел, вођени увјерењем да је "сазрело време да се коначно напусти средњовијековна понизност према црквеним поглаварима и да они буду позвани на одговорност кад почине злочин, као и остали грађани".

Очигледно баштиници етички, логички и сазнајно најбоље нјемачке правно-филозофске традиције, Зајлер и Хецел су у тексту изворне тужбе и потоњим прилозима тужби изнјели аргументе за које су уверени да квалификују др Рацингера, актуелног папу, за суђење пред МКС у Хагу због злочина против човјечности.

Будући да је аргументација двојице нјемачких адвоката одвећ суптилна, овде крајње сведено наводимо три њихове основне оптужбене тврдње.

На основу изведених доказа, Зајлер и Хецел закључују да је кардинал Рацингер, а садашњи папа, кривично одговоран за три злочина против човјечности. Прво, зато што одржава и води „свјетски тоталитарни режим који своје припаднике подјармљује застрашујућим пријетњама које угрожавају здравље“; друго, зато што одржава „забрану употребе кондома, чак и онда када постоји опасност од заразе ХИВ-ом“: треће, зато што ,етаблира и одржава свјетски систем заташкавања и помагања сексуалних злочина католичких свештеника, који погодују настанку нових злочина“.

Када је ова опсежна тужба, у међувремену објављена и као књига под насловом „Случај папа“, стигла на сто главног тужиоца МКС професора Окампа, он је имао важнија посла.

Ухватио се у ланац догађаја покренутих 26. фебруара ове године, када је Савјет безбедности УН увео санкције Либији и предложио да се либијска криза преда у надлежност МКС. Већ 3. марта огласио се тужилац Окампо и за шпански „Паис“ изјавио да ће суд покренути истрагу против 10 до 15 челника либијског режима „због бомбардовања и напада из аутоматског оружја на цивиле“.

Поводом тужбе на рачун папе, колико нам је познато, Окампо се није оглашавао, можда и зато што се много бави Либијом и Гадафијем. Поготово од када је париски адвокат Филип Мисаму изјавио почетком маја да ће суду у Бриселу, сједишту НАТО, поднјети тужбу против ове организације, због ратних злочина и злочина против човјечности почињених у Либији. Тужилац Окампо је послије три-четири дана саопштио да ће затражити хапшење три висока званичника Либије.

Могуће је да се главни тужилац МКС нашао у чуду због „случаја папа“ а да су Зајлер и Хецел на тако нешто рачунали.

Зато су они покренули интернет сајт и своју тужбу против папе учинили доступном и у електронској форми

Разумије се, муњевито је "раширен глас" о овој адреси, те је адвокатски двојац из Немачке затрпан одзивима са свих страна свијета. Захваљујући томе, Зајлер и Хецел су своју тужбу против папе допунили са сијасет нових чињеница и аргумената.

Недавно су (30. маја) поднијели и шести по реду додатак изворном тексту тужбе, нудећи нова, застрашујућа свједочанства жртва.

А у предговору ове књиге др Хецел констатује:

„Многи који овај текст узму у руке с чуђењем ће трљати очи: ’Папу извести пред суд? Луда идеја!’. Не тако малобројни питаће: ’Зашто тек сада?’ Верници Католичке цркве биће гнјевни, а слободоумници задовољни. Ово буђење емоција због кривичне пријаве против папе извире из личности туженог. Он је за једне Божји заступник, а за друге је Кнез таме.

У овој тужби Међународном кривичном суду у Хагу он није ни једно ни друго. Једноставно је оптужени др. Јозеф Рацингер, коме се приписују тешки злочини против дијеце коју је злостављао његов клер, против Африканаца убијених његовом смртоносном забраном употребе кондома, и против чланова цркве поробљене од стране његовог тоталитарног свештенства. “

На наведеном сајту Зајлера и Хецела отворена је и секција на српском језику.