Хаг одбио Николићев приједлог да Срби казне служе у Србији

Државни врх Србије био је спреман да одустане од дебате о Хашком трибуналу у Генералној скупштини УН да је овај суд пристао да осуђеници српске националности казне служе у Србији, рекао је савјетник српског предсједника Оливер Антић. Он каже да је идеја предсједника Србије Томислава Николића била да се казне издржавају у Србији, под надзором […]

среда, 27 марта, 2013 / 08:34

Државни врх Србије био је спреман да одустане од дебате о Хашком трибуналу у Генералној скупштини УН да је овај суд пристао да осуђеници српске националности казне служе у Србији, рекао је савјетник српског предсједника Оливер Антић.

Он каже да је идеја предсједника Србије Томислава Николића била да се казне издржавају у Србији, под надзором УН, али да је то наишло на препреке у Трибуналу.

"Да је ово решење прихваћено, ми бисмо одустали од учешћа у дебати у Генералној скупштини УН или на ту расправу не би ишао државник тако високог ранга као што је председник", рекао је Антић за "Вечерње новости".

Овај приједлог Београда, међутим, није прошао и због тога ће, како је и планирано, Николић први говорити на дебати 10. априла.

Антић је рекао да се за дебату до сада пријавило много земаља, поготово из Африке, те да се очекују и наступи кључних чланица Савјета безбједности – Русије, Кине, Француске, Велике Британије и Сједињених Држава.

Први говорник на дебати биће Николић, а уводне ријечи имаће генерални секретар УН Бан Ки Мун и предсједник Генералне скупштине Вук Јеремић, који је и заказао дебату прошле године након ослобађајуће хашке пресуде за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

За сада још није познато да ли ће представници БиХ и Хрватске учествовати у дебати. У кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића кажу да та одлука још није донесена.

Уколико прихвати позив, Радмановић ће у Генералној скупштини говорити други, а ако Загреб одлучи да Хрватску представља њен предсједник Иво Јосиповић и он ће бити у врху листе говорника.

По завршетку расправе, Јеремић ће саставити предсједничко саопштење, резиме цјелокупне дискусије, које ће бити званични документ свјетске организације. Тај документ биће упућен свим државама чланицама УН, као и међународним организацијама.0 КОМЕНТАРА