Хаг: Могуће заједничко суђење Караџићу и Младићу

Хашко тужилаштво разматра могућност да се бившем команданту војске Републике Српске Ратку Младићу суди заједно са бившим предсједником РС Радованом Караџићем, али одлука о томе још није донијета, изјавио је савјетник главног тужиоца Хашког трибунала Фредрик Свинен. „Испитујемо све могућности. Према правилима процедуре, постоји могућност да та два случаја буду спојена. Тужилац још није донјео […]

уторак, 31 маја, 2011 / 08:23

Хашко тужилаштво разматра могућност да се бившем команданту војске Републике Српске Ратку Младићу суди заједно са бившим предсједником РС Радованом Караџићем, али одлука о томе још није донијета, изјавио је савјетник главног тужиоца Хашког трибунала Фредрик Свинен.

„Испитујемо све могућности. Према правилима процедуре, постоји могућност да та два случаја буду спојена. Тужилац још није донјео одлуку, он сада испитује све могуће опције”, рекао је Свинен.

Свинен је за АФП додао и да ће главни тужилац Серж Брамерц највероватније изнјети нове детаље о овом питању на конференцији за новинаре пошто Младић буде стигао у Хаг.

Према Свинену, једна од могућности је да два процеса буду спојена само по неким тачкама оптужница, укључујући и злочин у Сребреници.

„Сви желимо процес који неће дуго трајати, који ће бити добро вођен и у којем ће права оптуженог бити поштована”, истакао је Свинен.

Он је нагласио да се и Караџић и Младић „високо котирају – један политички, а други војно”, што и јесте један од разлога да процеси против њих буду спојени.

„То ипак неће бити лако, с обзиром да је случај Караџића прилично одмакао”, оценио је Свинен.

Могућност да се Младићу и Караџићу суди заједно, пре неколико дана није одбацио ни главни тужилац Серж Брамерц.

Америчка агенција АП оценила је да би евентуални поступак обједињавања судског процеса довео до значајног застоја у Караџићевом случају и додала да би захтев хашког тужилаштва за заједничко суђење на крају требало да одобри судија.

Ратни војни лидер босанских Срба Ратко Младић ухапшен је 26. маја у селу Лазарево код Зрењанина.

Караџић је ухапшен пре скоро три године и његово суђење је почело 2009. године, док ће се на почетак суђења Младићу, како је проценила америчка агенција, чекати више мјесеци.

Караџићев адвокат Питер Робинсон је изјавио да са својим клијентом није разговарао о могућности обједињеног суђења.