Хаџићу не мора судити искључиво Хаг

Уколико хашки оптуженик Горан Хаџић не буде ухапшен до 30. јуна 2012. године судиће му Резидулани механизам, а не хашки Трибунал, изјавила је данас у Београду портпаролка тог суда Нерма Јелачић. Хаџићу, оптуженом за злочине у Вуковару и околини током 90.их година, могао би да суди нови институт који би, како је навела Јелачић, са […]

четвртак, 16 јуна, 2011 / 17:31

Уколико хашки оптуженик Горан Хаџић не буде ухапшен до 30. јуна 2012. године судиће му Резидулани механизам, а не хашки Трибунал, изјавила је данас у Београду портпаролка тог суда Нерма Јелачић.

Хаџићу, оптуженом за злочине у Вуковару и околини током 90.их година, могао би да суди нови институт који би, како је навела Јелачић, са радом на процесуирању ратних злочина са простора бивше Југославије требало да почне 2013. године.

„Резидуални механизам неће попут Хашког трибунала моћи да подиже нове оптужнице, изузев у случајевима за непоштовање суда”, објаснила је Јелачић новинарима у Београду који су у организацији мисије ОЕБС-а ранијих година у оквиру студијских посјета били у Хагу.

Такође, поступаће по жалбама оптуженика поднијетих након јуна 2013. године, а имаће и огранак за злочине у Руанди, додала је она.Оставите одговор