Хаџић и Младић на тапету: Наставак суђења инквизиције у Холандији

У Хашком трибуналу за данас је најављен наставак суђења генералу Ратку Младићу и бившем предсједнику Републике Српске Крајине /РСК/ Горану Хаџићу. У наставку главног претреса у поступку против генерала Младића до петка, 6. септембра, требало би да за тужилаштво свједоче форензички антрополог Пабло Барајбар, војни аналитичар Ричард Батлер, некадашњи начелник Главног штаба Војске Републике Српске […]

понедељак, 2 септембра, 2013 / 08:22

У Хашком трибуналу за данас је најављен наставак суђења генералу Ратку Младићу и бившем предсједнику Републике Српске Крајине /РСК/ Горану Хаџићу.

У наставку главног претреса у поступку против генерала Младића до петка, 6. септембра, требало би да за тужилаштво свједоче форензички антрополог Пабло Барајбар, војни аналитичар Ричард Батлер, некадашњи начелник Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ генерал Манојло Миловановић и вјештак за демографију Ева Табо.

Данас ће тужилаштво наставити и доказни поступак на суђењу Хаџићу, а претрес у овом предмету трајаће до четвртка, 5. септембра.

За сриједу, 4. септембра, заказане су статусне конференције у жалбеним поступцима у предмету "Шаиновић и други" и против некадашњих званичника полиције Републике Српске Миће Станишића и Стојана Жупљанина.

Првостепеном пресудом из фебруара 2009. године, бивши потпредсједник Владе СР Југославије Никола Шаиновић, генерал Војске Југославије /ВЈ/ Небојша Павковић и начелник штаба МУП-а за Косово генерал Сретен Лукић осуђени су на по 22 године затвора због злочина над албанским цивилима на Косову у првој половини 1999. гоидне.

Генерали ВЈ Владимир Лазаревић и Драгољуб Ојданић осуђени су на по 15 година затвора.

Почетком ове године, Ојданић је одустао од жалбе, обавијестивши суд да "у потпуности прихвата све наводе из пресуде" и да сматра да је, имајућу у виду његове поодмакле године и здравствено стање, у његовом интересу да повуче жалбу.

Од жалбе је одустало и тужилаштво, тако да је Ојданић, након што је одслужио двије трећине казне, према уобичајеној пракси трибунала, пријевремено пуштен на слободу, и прошлог петка се вратио у Београд.

Оптужницом је био обухваћен и бивши предсједник Србије Милан Милутиновић, који је ослобођен свих оптужби.

У жалбеној расправи, у марту ове године, тужилаштво је тражило пооштравање казни за сву четворицу оптужених, а одбране ослобађајуће пресуде или ублажавање казни.

У предмету против Станишића и Жупљанина, који су због прогона несрпског становништва у периоду од априла до краја 1992. осуђени на по 22. године затвора, све стране у поступку су се жалиле на пресуду.

Тужилаштво тражи да се казне пооштре и да се обојици оптужених изрекну казне у распону од 30 до 40 година, док одбрана тражи ослобађајуће пресуде, или, алтернативно, ублажавање казни.Оставите одговор