Гурмански спорови: Хрвати могу правити крањску још 15 година, Словенци љути

Словенија је пристала на компромис о крањској кобасици, према којем ће хрватски произвођачи своју "крањску" под тим именом моћи да продају још 15 година. Међутим, јавност је увјерена да је министар пољопривреде Дејан Жидан доживио "пораз" од хрватског колеге Тихомира Јаковине, пише љубљанско "Дело". Етнолог Јанез Богатај, један од иницијатора и аутора заштите крањске кобасице […]

среда, новембар 19, 2014 / 07:42

Словенија је пристала на компромис о крањској кобасици, према којем ће хрватски произвођачи своју "крањску" под тим именом моћи да продају још 15 година.

Међутим, јавност је увјерена да је министар пољопривреде Дејан Жидан доживио "пораз" од хрватског колеге Тихомира Јаковине, пише љубљанско "Дело".

Етнолог Јанез Богатај, један од иницијатора и аутора заштите крањске кобасице као словеначког производа с географским поријеклом, каже да је компромисни приједлог Европске комисије, с којим су се сагласиле обје стране у спору, "лудост без преседана" и да је 15 година "апсолутно предуго раздобље".

"Без обзира што министар Жидан говори да је такво рјешење за Словенију прихватљиво, оно за њега значи пораз", наводи престижни дневник и додаје да је таквом резултату кумовала и "наивност" словеначког кобасичарског кластера "Крањска клобаса".

Наиме, њихови представници су хрватским колегама показали цјелокупну документацију о заштити крањске кобасице, још прије него што су документа послали у Брисел, што је била и основа за хрватски приговор који је довео до европског компромиса.

Министар Јаковина, како преноси Хина, након сусрета са Жиданом рекао је да ће хрватска прехрамбена индустрија у прелазном 15.годишњем периоду моћи да производи и продаје крањску кобасицу, што је раздобље у којему би се морала прилагодити и наћи друго име бренда.

"Хрватска је уложила приговор, а Европска комисија је донијела одлуку. Нећу рећи да можемо да будемо задовољни, али морамо да прихватимо компромисно рјешење", поручио је Јаковина, док је Жидан истакао да обје државе имају и добар заједнички пројекат за заштиту истарске пршуте, након што је европској регистрацији тог произвада Словенија једно вријеме опонирала.



Оставите одговор