Гунгула око Недељниковог интервјуа: Трамп је дао, па се покајао?!

Редакција београдског часописа Недељник, тог јутра је могла бити задовољна. Објавили су нови број, на чијој насловници је био Доналд Трамп. Ексклузива за Србију, наслов какав су Срби чекали. Медији широм региона, али и свијета, преносе цитате.

четвртак, октобар 13, 2016 / 23:30

– Бомбардовање Срба коjи су били наши савезници у оба свјетска рата било jе велика грешка. Срби су веома добри људи. Нажалост, Kлинтонова администрациjа нанијела им jе доста зла, али и читавом Балкану од кога су направили хаос – најчешћа је реченица коју сви преносе.

Ове године, за свјетски дан шале, иста редакција објавила је вијест да се Трамп извинио за америчке интервенције по свијету, укључујући и Србију. Измислили су име магазина за који је предсједнички кандидат Републиканаца дао интервју, направили насловницу, и нашалили се са медијима.

Била је то показна вјежба како се праве разни хоакси (име за измишљене вијести) које су се ројиле по српским медијима, од опскурних портала до озбиљних медија: Ђоковић одбрусио НАТО пакту, Том Хенкс се бори за Косово, Трамп био против бомбардовања Србије…

Иронија судбине, лоша карма, или шта већ, након дуго очекиваног одговора на питања која су послали Трампу, и задовољства добро одрађеним послом, све се током истог дана окреће у нешто близу професионалном паклу.

Амерички Њузвик и медији који снажно критикују Трампа преузимају наводе интервјуа и додају свој зачин. У њиховој интерпретацији пише се да се Трамп извинио онима који су „починили геноцид у Сребреници“ и да од њихове дијапсоре тражи подршку на изборима. Хистерија се окреће у том правцу, и из Трамповог штаба јављају да нису разговарали ни са каквим новинарима из Србије. Све је измишљено, тврди шефица Трамповог штаба за државу Илиноис и један од његових савјетника за штампу, Сузан Јаворовски.

Управо са њеног мејла стигли су одговори на адресу Недељника, тврде у редакцији. Веза за интервју био им је Владимир Рајчић, глумац и продуцент из Америке, који је поврђивао да има везе са људима из Трамповог штаба. Слао је преписку и слике са њима.

Рајчић сада тврди да је лично предао питања и да је у Трамповом штабу позитивно гледано на то да се понове његови ставови о Србима. Додаје да нико није видио ништа спорно, док се нису појавили текстови у које је „умијешана“ Сребреница.

– Они су ми синоћ дословно рекли: Ако је у интересу Трампа да добије изборе, онда је ово измишљен интервју – каже Рајчић, који тврди да ће ускоро о овоме дати изјаву за ЦНН.

Шта се заправо десило вјероватно ће се тешко сазнати у овом периоду док сви подижу прашину. Очито је да дио јавности покушава представити Рајчића као авантуристу склоном сличним егзибицијама, јер је раније најавиљвао своју кампању за предсједника Србије. Онај дио јавности који подржава Хилари задао је два ударца Трапму: Један у коме је приказан као неко ко се извињава злим Србима, а други приказујући га као превртљивца, за српске гласаче у САД.

Вијест о Трамповом интервју изгледала је овако

Kандидат Републиканске странке на америчким предсједничким изборима Доналд Tрамп изjавио jе данас да jе бомбардовање Србиjе било велика грешка и рекао да ће, уколико побиједи, оjачати везе СAД са владом у Београду.

„Бомбардовање Срба коj су били наши савезници у оба свјетска рата било jе велика грешка. Срби су веома добри људи. Нажалост, Kлинтонова администрациjа нанијела им jе доста зла, али и читавом Балкану од кога су направили хаос“, рекао jе Tрамп у интервjуу београдском часопису „Недељник“.

Oн jе подсјетио да се и раниjе извињавао Србима због америчке, а посебно политике Била Kлинтона према Србима.

„Ojачаћу нашу везу са владом у Београду. Kада преузмем управљање земљом, читав курс америчке спољне политике ће бити бољи него што jе сада,“ рекао jе Tрамп..

На питање да ли би могао да спријечи ескалациjу новог Хладног рата и какав jе његов однос са руским предсједником Путином, Tрамп jе рекао да би с Путниом био оштар, али да би волио да са Русиjом његуjе приjатељске односе за разлику од оних какве данас имаjу две земље.

„Само тако бисмо могли да се боримо против ИС (такозане Исламске државе) и других пријетњи. Aмерика ће под моjом администрациjом имати боље односе са Mосквом, горе свакако не може да има“.

Републикански кандидат за предсједника каже да jе актуелна америчка администрациjа обавила „ужасно лош посао у борби против ИС“.

„Чак бих ишао толико далеко да кажем да су они одговорни што су ИС и друге сличне групе уопште настале,“ рекао jе Tрамп.

Према његовим ријечима, СAД су оставиле Ирак на цједилу и повуке трупе иако су сви генерали говорили да jе неопходно да оставе воjску тамо и направили вакуум коjи jе омогућио да терористи буjаjу у Ираку и Сириjи.

„Вашингтон тренутно нема никакав план ни идеjу како да поправи ситуациjу,“ закључио jе Tрамп.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Када је у питању америчка дипломатија, спољна политика (за разлику од унутрашње), ту постзоје нека неписана правила, којих се опасно држе, па готово да су постала „свето слово“. Није увек тако било, но већ деценијама је тако.

  Тако ће Амери за своје потезе који често подразумевају насилну акцију (укључујући и бројна утеривања демократије неподобним владама и народима), увек наћи оправдање, увек ће то бити изнуђено, у циљу добробити тих народа, мира, „виших циљева“ или „заштите америчког националног интереса“, ма шта то значило.
  И за почињена недела, злочине, увеч ће наћи оправдање, изразити жаљење или дубоко жаљење због невиних жртава, чак су измислили и термин „колатерлана штета“ (врхунац цинизма),али да упуте извињење, признају грешку (то чине када је у питању унутрашња политика, или евентуално да су имали погрешну процену) тј да су се огрешили о неке земље (рецимо Вијетнам, Ирак, Афганистан, Либија, дуг је списак), нема шансе.
  Притискаће друге да донесу званичан акт којом ће осудити и акције својих институција, или прихвате жељено виђење и квалификацију (рецимо Србију да пријвати резолуцију о Сребреници), али да они осуде, па макар и вербално (ето не мора бити званичан став) недела америчке спољне политике, злочиначке акције, па чак и ако по неким градовима рокну атомску бомбу, нема шансе. И ту ће опет изразити жаљење због страдања невиних, али већ у следећој реченици нагласити да је то било изнуђено, и ради општег добра.
  Са Америма то тако иде, и од ове матрице понашања не одступају.

  Трамп се огрешио о ово „свето слово“, рекао оно што се никако не сме, што је „јерес“, и креће лавина оптужби. Ту су медији, кокетирајући са емпатијом америчке светине (и тако научене на једно површно поимање ствари убелом свету) кренули у акцију, изнова подсећају и глорификују неке „српске грехе“ (са сврхом наравно да Амери поставе питање „и таквима да се извињавамо“).

  Наравно да ће уследити немушти деманти ових изјава, те заправо он то и није рекао, или није тако мислио, итд.

  Ипак, „срећом“ по нас, ту је ипак кудикамо озбиљнија прича за дипоматију САД, како се поставити и како наставити са овим луђацима из Исламске државе (која је такође нежељено чедо и последица утеривања демонкратије неподобнима), па се неће пуно бавити нама.

  Како год, ако би Трамп победио на америчким изборима, не би се, барем када је америчка споњна политика у питању, нешто значајно променило. И даље би све било подређеноинтерима једном ужем броју моћних породица и њиховом профиту.
  Но, за Србију, Српску, па и наш род, ствари не би ишле на горе, можда не на боље, али не ни на горе.

  Ипак, мале се шансе да Доналд победи, реално Клинтонова има доста веће шансе. На жалост. Добро сад, нисмо ми нешто посебно важни, но могуће је зарад добијања политичких поена, да одраде нешто на штету одабраних и „пожељних негативаца“, а Срби, у избору за „дежурне негативце“, добро котирају. Но добро, предевераће се и то.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *