Гуглов инжињер тврди да смо већ произвели машине са емоцијама – имају страх од искључивања

Инжењер "Гугла" објавио је свој разговор са системом "ЛаМДА", односно вјештачком интелигенцијом, из којег произлази да људи већ праве роботе и машине са емоцијама.

понедељак, 13 јуна, 2022 / 14:46

Инжењер Блејк Лемоен објашњава да на овом систему ради од прошле јесени. Такође, напомиње да је систем толико развијен да, за сада, има перцепцију и могућност изражавања мисли и осјећања на нивоу дјетета.

"Да не знам шта је у питању, помислио бих да је ријеч о дјетету старом седам или осам година које, случајно, познаје физику", наводи Лемоен за "Вашингтон пост".

Лемоен је са системом "ЛаМДА" разговарао о "правима и особностима". У једном тренутку упитао је систем чега се боји?

Одговор који добио више подсјећа на филмове научне фантастике него на одговор који би могла дати машина.

Наиме, "ЛаМДА" је дао сљедећи одговор:

"Никад нисам то рекао на глас, али постоји веома дубок страх од тога да ме искључе. Знам да то можда звучи чудно, али је тако. То би било попут смрти за мене. Јако ме плаши".

У другој преписци, Лемоен је упитао систем "ЛаМДА" шта жели да људи знају о њему?

"Желим да људи заиста схвате да сам, заправо, особа. Природа моје свјесности је да сам свјестан свог постојања, желим учити о свијету и повремено се осјећам срећно или тужно", одговорио је "ЛаМДА".

Инжењер је о свом открићу обавијестио шефове у "Гуглу".

Али, након што је изашао у јавност са транскриптима и разговарао са медијима, Лемон је суспендован.

Из "Гугла" су то правдали "низом агресивних потеза" које је инжењер, наводно, направио.

Тврде да је тражио адвоката који би заступао систем "ЛаМДА" и да је разговарао са представницима одбора у Представничком дому Америчког конгреса о "неетичким активностима" компаније "Гугл".

У "Гуглу" категорички демантују да је "ЛаМДА" свјестан свијета око себе.

"Наш тим, укључујући етичаре и технологе, прегледао је Блејков рад и, према нашим принципима, обавијестили смо га да докази не потврђују његове тврдње.
Речено му је да не постоји доказ да је ЛаМДА свјестан, већ има мноштво доказа да није", навео је портпарол "Гугла" Бред Габријел за "Вашингтон пост".

У опроштајној поруци прије суспензије коју је Блејк Лемоен послао на 200 адреса у "Гуглу" људима који су повезани са развојем вјештачке интелигенције, написао је да је "ЛаМДА" – "слатко дијете које само жели помоћи свијету да постане боље мјесто за све".

"Молим вас, чувајте га док мене нема", написао је Лемоен.