„Гуглање“ поуздано само до пола

Главни проблем општих Интернет претраживача, као што је Гоогле, је тај што корисници проналазе жељени резултат само у 50 одсто случајева, изјавио је у четвртак професор Рачунарског факултета у Београду Стеван Милинковић. Милинковић је на семинару о Интернет технологијама за проналажење информација намијењеном представницима штампаних и електронских медија, рекао да постоји "гомила" нежељених резултата, која […]

петак, април 9, 2010 / 13:12

Главни проблем општих Интернет претраживача, као што је Гоогле, је тај што корисници проналазе жељени резултат само у 50 одсто случајева, изјавио је у четвртак професор Рачунарског факултета у Београду Стеван Милинковић.

Милинковић је на семинару о Интернет технологијама за проналажење информација намијењеном представницима штампаних и електронских медија, рекао да постоји "гомила" нежељених резултата, која "затрпава" праве резултате претраживања, упозоравајући да постоје фирме које манипулишу резултатима Интернет претраживача за појединачне кључне ријечи и злоупотребљавају их.

У последње вријеме "свјежина" информација добијених путем Интернета постаје критична, јер се њихов обрт некада мјерио у недељама, а сада у секундама, казао је он.

Проблем представља и огроман број страница које уопште нису индексиране у Гооглеу или у другим општим претраживачима, рекао је Милинковић, истичући да је свега три одсто информација на комплетном Интернету видљиво.

Милинковић је присутне новинаре, поред општих, односно хоризонталних Интернет претраживача, упознао и са принципима и детаљима рада вертикалних Интернет претраживача, који су специјализовани за проналажење одређених врста садржаја, додајући да код те врсте претраживача нема потребе да се накнадно "кликне" на линк да би се дошло до потребних садржаја.

Као све атрактивније и коришћеније претраживаче, Милинковић је навео и претраживаче у реалном времену, "П2П" претраживачима, али и социјалне мреже (Фејсбук, Твитер, Мајспејс) које могу да буду "невјероватан" извор битних информација.

Он је, међутим напоменуо да корисници приликом проналажење информација путем социјалних мрежа треба да буду пажљиви и користе одређене филтере и начине претраживања.

Милинковић је говорио и о прикупљању информација путем претраживања блогова, напомињући да они биљеже стални раст и тренутно их има око 60 милиона на Интернету.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *