Гугл: Вратићемо изгубљене мејлове

Проблем због којег су се узнервозили корисници Џи-мејл успијешно се рјешава, а сви мејлови ће убрзо бити поново на броју. Из компаније поручују да је угрожено 0,2 одсто корисника.  Гугл се извинио корисницима који су били непријатно изненеђени празним инбоксом на Џи-мејл, након што је архива на извјесном броју налога грешком била обрисана. Из компаније […]

уторак, март 1, 2011 / 18:00

Проблем због којег су се узнервозили корисници Џи-мејл успијешно се рјешава, а сви мејлови ће убрзо бити поново на броју. Из компаније поручују да је угрожено 0,2 одсто корисника.

 Гугл се извинио корисницима који су били непријатно изненеђени празним инбоксом на Џи-мејл, након што је архива на извјесном броју налога грешком била обрисана.

Из компаније истичу да мејлови "никада нису ни били изгубљени" , и да ће "све ускоро бити враћено у нормалу", преноси ББЦ.

Многи од несталих мејлова су сачувани на траци, отуда кашњење у њиховом враћању. За незгоду је крив софтверски баг, а Гугл поручује да је проблем ипак утицао на око 0,2 одсто, а не на, како је јуче саопштено, 0,08 одсто од 170 милиона корисника Џи-мејла.

"Знамо да се људи питају како је могуће да се овакве ствари догађају иако имамо копије података у више различитих база. Одговор је да у неким ријетким ситуацијама, као што је сада био случај, софтверски проблем утиче на податке независно од базе у којој се чувају", пише инжењер Бен Трејнор на званичном блогу Џи-мејл.

Сигурности ради Џи-мејл бекап ради на магнетним тракама које су "отпорне" на софтверске багове јер су на мрежу прикључене само док је процес складиштења података у току.

"Подаци дакле нису изгубљени, али због таквог начина чувања, њихово враћање траје дуже, него ако се они чувају на другачији начин. Корисници зато још чекају да им мејлови буду враћени, али питање је тренутка када ће се то десити. У сваком случају, корисницима се захваљујемо на стрпљењу и још једном се извињавамо због непријатности", закључује Трејнор у име компаније Гугл.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *