Гугл програмски језик следеће године

Гугл Го, нови програмски језик, представљен 2009. године, могао би се појавити коначно почетком 2012. године, у експерименталној фази. За излазак је већ све спремно, на страници се налази туторијал, а у продаји је и маскота овог програмског језика (можете је видети на приложеној слици). Са радом на овој језику почело се још 2007., а […]

четвртак, 17 новембра, 2011 / 09:57

Гугл Го, нови програмски језик, представљен 2009. године, могао би се појавити коначно почетком 2012. године, у експерименталној фази.

За излазак је већ све спремно, на страници се налази туторијал, а у продаји је и маскота овог програмског језика (можете је видети на приложеној слици).

Са радом на овој језику почело се још 2007., а његови првобитни творци били су Роберт Грисмер, Роб Пајк и Кен Томпсон, а објављен је под модификованом БСД лиценцом, пише Википедија.

Интересантно је да Гугл, чији је фокус превасходно веб има пројекте попут ГО програмског језика који је намијењен лоу левел софтверском развоју.

Како и сами кажу на том пољу се последњих деценија није догодило ништа епохално те ће Гугл Го у овакву врсту развоја додати концепте које имају виши језици.

Го се одликује брзим компајлером, интелигентним депенденцy системом, ефикасним Гарбиџ колектором и што је најважније, од старта је развијан за процесоре са више језгара, док у времену језика Ц, који данас доминира на лоу левел развојном пољу, такви системи нису ни постојали.

Званично представљање овог језика одржано је 10. новембра 2009. године, а шта је тада речено можете погледати у видеу.Оставите одговор