Гугл манипулисао подацима корисника и резултатима претраживања, покренута истрага

Америчка савезна држава Мизури покренула је у истрагу против Гугла због сумње да манипулише подацима корисника и резултатима претраживања и да тиме нарушава равноправну тржишну утакмицу.

четвртак, 16 новембра, 2017 / 08:15

Државни тужилац савезне државе Мисури Џош Хаули издао је налог Гуглу да достави документе потребне како би се утврдило је ли компанија прекршила законе о заштити равнопаравног такмичења и заштити потрошача.

"Постоје добри разлози за сумњу да Гугл у поступцима не води рачуна о интересу грађана државе Мизури”, констатовао је Хаули.

Власти настоје да утврде да је Гугл користио огромне количине података које прикупља с мобилних уређаја, упита за претраживање Интернета и трансакција картица.

Амерички регулатори су покренули истрагу против Гугла и 2013. године да би се Савезна комисија за трговање потом нагодила с компанијом. У склопу те нагодбе Гугл је пристао да измијени поједине пословне праксе којима су према ФТЦ-у настојали да ограниче конкуренцију на појединим тржиштима.

Портпарол америчког дива казао је да још нису добили захтјев за доставом докумената државе Мизури, истичући да су успоставили "снажне механизме заштите приватности за кориснике”.

Истрага у Миссоурију надовезује се на низ оних покренутих у Европи, када је Европска унија у јуну одредила казну од 2,4 милијарде еура због кршења закона о равноправном тржишту. Гугл се жалио на одлуку којом је Европска комисија утврдила да је у резултатима претраживања непрописно истицао властиту услугу куповине преко Интернета.Оставите одговор