"Гугл" лого у част рођендана Чарлија Чаплина

САН ФРАНЦИСКО- Један од највећих интернет претраживача на свијету "Гугл" промијенио је лого, дан уочи обиљежавања 122. рођендана Чарлија Чаплина, једног од највећих комичара свих времена. Америчка компанија "Гугл" одала је почаст Чаплину тако што је на насловној веб-страници поставила кратак филм о овом комичару. Чарлс Спенсер Чаплин рођен је 16. априла 1889. године у […]

петак, 15 априла, 2011 / 17:30

САН ФРАНЦИСКО- Један од највећих интернет претраживача на свијету "Гугл" промијенио је лого, дан уочи обиљежавања 122. рођендана Чарлија Чаплина, једног од највећих комичара свих времена.

Америчка компанија "Гугл" одала је почаст Чаплину тако што је на насловној веб-страници поставила кратак филм о овом комичару.

Чарлс Спенсер Чаплин рођен је 16. априла 1889. године у Лондону. Када је Чарли имао пет година његова мајка је доживјела нервни слом, а отац је погинуо. Он и његов полубрат Сидни након тога су постали бескућници.

Пошто је краће вријеме провео у дому за незбринуту дјецу, Чарли је постао члан дјечије музичко-позоришне трупе у којој је имао неколико споредних улога.

Убрзо постаје глумац компаније "Кејстон", која је организовала позоришне представе. Као један од бољих глумаца ове компаније, отишао је у Америку, гдје је 1914. године снимио своја прва два нијема филма – "Кeystone Was Making a Living" и "Kid Auto Races at Venice".

У тим филмовима представио је лик који је до данас остао његов заштитни знак и захваљујући којем је постао прва филмска звезда у свијету. Врећасте панталоне, смијешан полуцилиндар и велике ципеле обиљежиле су историју филмске индустрије.

Наредних година снимио је 20 филмова и први пут се у њима појавила Една Первајанс, која је наредних осам година била Чаплинова стална партнерка у филмовима.

Убрзо је постао независни филмски уметник и почео са самосталним снимањем филмова. Радио је као глумац, продуцент, сценариста и режисер. Његови највећи успеси до 1920. године били су филмови „Пасји живот" и "Деран".

Краљица Елизабета одликовала га је, као једног од најзаслужнијих грађана земље, орденом витеза 1975. године. Умро је 25. децембра 1977. године у Швајцарској, гдје је провео последњих 20 година живота.

Цилиндар, штап, брчићи, широке панталоне које спадају – то је био Чарли Чаплин.

Ово није први пут да "Гугл" обиљежава значајније датуме из свјетске историје или рођендане великана умјетности.

Тако је, рецимо, "Гугл" одао почаст и Џону Ленону 8. октобра 2010. године.Оставите одговор