Гугл и Оракл преговарају о кориштењу Јаве у Андроиду

Представници компанија Гугл и Оракл мораће на захтјев америчког правосуђа да се састану 19. септембра не би ли успјели да постигну споразум у спору око коришћења програмског језика Јава. Извршним директорима компанија Оракл и Гугл, Ларију Елисону и Ларију Пејџу представници америчког правосуђа наложили су да присуствују посредничкој расправи пред судом у вези са спором […]

четвртак, 15 септембра, 2011 / 08:12

Представници компанија Гугл и Оракл мораће на захтјев америчког правосуђа да се састану 19. септембра не би ли успјели да постигну споразум у спору око коришћења програмског језика Јава.

Извршним директорима компанија Оракл и Гугл, Ларију Елисону и Ларију Пејџу представници америчког правосуђа наложили су да присуствују посредничкој расправи пред судом у вези са спором око права на нека од технолошких рјешења која се користе у Андроид оперативном систему.

Оракл је прошле године поднио тужбу против компаније Гугл због наводног кршења патентних права. Ова компанија тражи милијарде долара одштете због интелектуалног власништва над патентима које је Гугл примјењивао у креирању Андроида, прије свега због тога што је, купивши прошле године Сан Микросистемс, Оракл купио и права на Јаву.

Седам мјесеци касније, Оракл је тужио Гугле због кршења лиценци. Пошто је Гугл одбио договор, све је резултирало захтјевом за баснословном одштетом.

Пејџ и Елисон ће морати да се састану како би покушали да пронађу компромис у полемици око коришћења програмског језика Јава. Спор се води јер Оракл оптужује Гугл за кршење његовог интелектуалног власништва.

Иако судски процес треба да почне 31. октобра, представници америчког правосуђа надају се да ће гиганти успјети да постигну компромис на посредничкој расправи заказаној за 19. септембар, чиме би била избјегнута дуга и скупа парница, преноси Бизнисвик.Оставите одговор